El dissabte 19 de maig el doctor Narcís Soler, catedràtic de Prehistòria de la Universitat de Girona, ens oferí la conferència “Evolució Humana”, l´última del curs d´enguany.

Els continguts de la seva intervenció van ser :

  • Presentació de la classificació dels primats actuals amb el comentari de les característiques generals dels dos grups, prosimis i simis o antropoides i dels subgrups dels simis, platirrins i catirrins. Dels catirrins ens parlà dels dos subgrups, cercopitècids i hominoides i dels hominoides, els hilobàtids, pòngids i homínids. En aquest últim subgrup s´hi troben els goril.les, els ximpanzés i els homes.

  • Detallà característiques biològiques i ecològiques de :

Prosimis : lémurs, gàlegs, pottos i lòris.

Platirrins : mona esquirol i mono caputxí.

Catirrins : macaco del Japó i babuí sagrat.

Hominoides : siamang i orangutan.

Homínids : goril.la, ximpanzé i bonobo. Va fer esment del seu comportament, expressivitat facial i la sexualitat.

  • Paleontologia dels Primats.

Després de la presentació dels Primats actuals, es va presentar la Paleontologia d´aquest grup, utilitzant les “finestres geològiques”, és a dir, els diferents fòssils trobats en els jaciments mundials que permeten situar el seu origen entorn dels 60 milions d´anys. Comentà les peculiaritats de les troballes, la seva localització i com van ajudant a conèixer l´evolució d´aquest grup fins a l´actualitat.

Ens parlà dels següents fòssils :

Plesiadapis i Smilodectes.

Aegyptopithecus i Pliopithecus.

Dryopithecus, Ramapithecus, Oreopithecus, Kenyapithecus i Gigantopithercus.

Pierolapithecus catalaunicus (Pau), Anoiapithecus brevirostris (Lluc) i Dryopithecus

laietanus (Jordi).

Sivapithecus i Ramapithecus.

Gigantopithecus.

Proconsul africanus i Sahelanthropus tchadensis. Situà aquests dos fòssils com els primers que es van separar de la línia evolutiva ancestral, fa uns 5, 6 o 7 milions d´anys, i que portaren cap a l´Homo sapiens, tot i que és difícil saber si un fòssil és el primer que s´ha separat, a més a més, que troballes futures poden modificar-ho.

  • Comentà el que representa per les troballes i per l´evolució de la humanitat, el rift valley de l´Àfrica oriental.

  • Continuà amb l´explicació dels fòssils de la línia humana :

Ardipithecus ramidus.

Kenyanthropus platyops.

Australopithecus anamensis, A. Afarensis, A. Bahrelghazali, A.garhi, A. Africanus, A.(Paranthropus) aethiopicus, A.(Zinjanthropus, Paranthropus) boisei, A.(Paranthropus) robustus i A. sediba.

  • Seguí amb el gènere Homo :

Homo habilis, H. rudolfensis, H. nadeli, H. ergaster, H. erectus i la seva expansió cap a l´Àsia i a Europa i H. floresensis. El professor també va fer un comentari sobre el conflicte paleontològic de l´Home d´Orce.

  • Com que la sortida de final del curs de Paleontologia es realitzarà al jaciment d´Atapuerca, ens explicà l´interès que té aquesta zona per la Paleontologia :

Situació geogràfica i geològica.

Les diferents zones d´excavació.

Homo antecessor i Homo heidelbergensis.

  • Localització geogràfica europea de l´Homo neanderthalensis i les seves característiques esquelètiques i culturals. Va fer esment de la mandíbula de Banyoles.

  • Acabà la conferencia amb l´explicació sobre l´Homo sapiens i la seva expansió des d´Àfrica cap a Europa, Àsia i Austràlia.

En acabar la conferència s´inicià un breu col.loqui que demostrà l´interès de la seixentena d´assistents per l´origen i evolució de la nostra espècie.