Divendres dia 5 va tenir lloc la conferència que vam demanar al doctor Joan Bosch, professor de la UdG. El títol era “El Barroc a Catalunya”. El doctor Bosch ens va fer una magnífica aproximació a aquest món del Barroc, una mica oblidat i una mica menystingut. Va anar desgranant les causes d’aquest desconeixement i va destacar sobretot la coincidència amb un període de la història de Catalunya que no va ser objecte d’admiració per part dels estudiosos dels segles XIX-XX pel fet de representar una etapa de crisi. I d’altra banda l’allunyament del poder polític tallava o disminuïa una font de mecenatge i van ser poques les obres vinculades amb el poder polític. El barroc català va ser eminentment religiós, el poder religiós va ser l’únic que es va mantenir. Un poder religiós que va tenir el suport de cofraries, gremis i artesans que van sufragar una gran quantitat d’obra religiosa, sobretot retaules. Aquesta circumstància, l’element religiós del barroc català, va ser la causa que se’n perdés una gran quantitat (el doctor Bosch ens ha il·lustrat amb imatges que es conserven d’inicis del segle XX del patrimoni perdut) a causa de la ingent destrucció durant els inicis de la Guerra Civil. Molts retaules i imatges van desaparèixer a rel dels incendis provocats pel sentiment anticlerical i han modificat radicalment l’aspecte i decoració dels temples actuals.

Un altre aspecte a destacar va ser la qualitat i bona tècnica de les obres que reflectien l’expertesa dels seus autors. Que no podem anomenar artistes sinó artesans malgrat que al final del període alguns (Antoni de Viladomat…) ja se’n consideressin. La majoria eren artesans, que treballaven en tallers i que es repartien totes les fases del procés: tallador, pintor, daurador…

Una conferència llarga i exhaustiva que podia haver continuat encara molta estona i que va servir per posar en valor el Barroc a Catalunya. Un art abundant (encara que posteriorment molt destruït), un art de qualitat, un art religiós, un art allunyat del poder polític però que reflecteix la creixent força econòmica del país, sobretot a les ciutats i viles.

Una magnífica conferència. Gràcies, professor Bosch!