Diumenge 21 de gener vam realitzar la sortida corresponent a la cinquena conferència. Vam anar al cementiri de Montjuïc, construït el 1883, que compta amb nombrosos mausoleus i escultures d’un alt valor artístic, especialment les obres realitzades en el tombant de segle d’estil modernista.

Visitàrem les tombes de: Joan Salvat-Papasseit, on hi vam llegir el poema Passeig, la de Jacint Verdaguer, Àngel Guimerà i Santiago Rusiñol, autors referenciats aquest curs. També altres panteons singulars: família Batlló, Bonaplata, Godó, etc.

Ens dirigírem al Fossar de la Pedrera, que és un espai de memòria a les víctimes de la repressió i de la guerra civil. És també una fossa comuna on estan enterrats 4.000 afusellats antifranquistes, molts d´ells executats al “Camp de la Bota” (entre 1939-1953). Al mausoleu on està enterrat el president Lluís Companys, llegírem poemes de J. Salvat-Papasseit de les Conspiracions i vam retre el nostre petit homenatge, acabant l´acte amb l´himne d’ “Els Segadors”, a totes les víctimes i patriotes que van lluitar per la nostra pàtria.

A continuació ens vam dirigir al “Moll de la Fusta” on hi ha l´escultura dedicada a Joan Salvat-Papasseit i iniciàrem la ruta a peu llegint poemes i recordant la biografia del poeta i les seves estades en indrets de la Barceloneta: carrer Argenteria on va morir, Fossar de les Moreres, passeig del Born, església de Sant Miquel del Port i el carrer on va viure amb la seva esposa i filles.

Un agradable passeig per un barri amb molta història i un migdia i tarda a la vora del mar, en un dia força càlid, assolellat i lluminós, i amb la col.laboració de moltes persones en les lectures dels poemes.