JOAN OLIVAS EN EL RECORD

El passat 6 de maig va morir Joan Olivas, soci del Centre d’Estudis des de feia molts anys.

Joan Olivas i Coll, que va néixer a Banyoles l’any 1925, va ser una persona molt activa i polifacètica. Teatre, cinema, ràdio i premsa van ser les seves grans aficions.

En el teatre va ser autor de diverses peces teatrals, actor notable d’una gran força còmica (la seva interpretació del Bato i el Soff, als Pastorets, ha fet història). És autor, amb Miquel Torrent, d’una documentada història del teatre a Banyoles (El teatre a Banyoles dels inicis fins al 2005, 2011).

En el cinema va ser cofundador, amb Miquel Blanch, del Cine Club Banyoles i va escriure nombrosos articles de crítica i divulgació cinematogràfiques. És autor, amb Josep Grabuleda, d’una història del cinema a Banyoles (El cinema a Banyoles, 2013).

A la ràdio va fer programes memorables, com De casa en casa i de carrer en carrer¸ amb Joan Alemany i Joan Saubí.

I pel que fa a la premsa, durant molts anys va ser el principal animador i el puntal d’Horizontes i la seva continuadora, la Revista de Banyoles, on va fer tots els papers de l’auca i on va publicar nombrosos articles, firmats, sense firmar o amb pseudònims.

Va ser pregoner de Sant Martirià (1993) i va obtenir uns reconeixements ben merescuts: Premi Flama de la Llengua (2007), Banyolí de l’Any (2009) i Medalla d’Or de la Ciutat (2012).

Cal destacar una actuació seva generosa i digna de ser imitada: el 2020 va donar a l’Arxiu Comarcal de Pla de l’Estany tot el seu arxiu personal, d’una gran riquesa documental, que havia anat recollint al llarg de la seva i que ara és assequible als investigadors.

Des del Centre d’Estudis expressem el nostre condol a la seva vídua, Roser Recarens, als seus fills Xavier i Montserrat i a tots els familiars. Descansi en pau el nostre soci i amic.