El passat 5 de maig, dins del cicle Divendres, parlem, va tenir lloc una conferència de Pere Castanyer sobre «La vida a pagès a l’època romana: la vil•la romana de Vilauba».

Pere Castanyer és arqueòleg, doctor en història i arqueologia, un dels arqueòlegs-conservadors del jaciment d’Empúries i des de 1985 dirigeix les excavacions a la vil•la romana de Vilauba.

El conferenciant va començar donant una visió general del que va suposar la presència romana a les terres que avui formen la comarca del Pla de l’Estany. Va centrar després l’atenció a la vil•la romana de Vilauba, que és un jaciment de gran interès perquè va tenir molts segles d’activitat, des del segle II-I aC fins al segle VII dC, ja en època visigòtica. Va explicar les diverses fases de la construcció de la vil•la, amb una atenció especial a l’incendi del segle III dC que ha tingut la virtut de permetre l’obtenció de molta informació sobre la vida de cada dia dels habitants de Vilauba. Va explicar també que s’està duent a terme un estudi interdisciplinari de les troballes obtingudes (pol•len, femta, ossos…) que permet saber amb tot detall quina era la vegetació i el paisatge de la zona, el bestiar que hi havia i la seva alimentació, la manera de viure i d’explotar el territori en un llarg període de temps.

A més, el fet que els ajuntaments de Banyoles, Camós i Porqueres i el mateix Centre d’Estudis siguin els copropietaris del terreny s’ha demostrat com una forma òptima per assegurar la continuïtat de les excavacions i la museïtzació del conjunt de la vil•la.

La conferència va ser seguida per més de 70 assistents que van donar peu a un interessant debat al final de la xerrada.