Final de curs a València

Els passats dies 30 i 31 de maig de 2015 va tenir lloc la sortida de fi de curs del tercer cicle del curs d’història de Catalunya, que va consistir en una visita a València, guiada per Vicent Soler, catedràtic d’economia a la Universitat de València, i Alfons Llorens, periodista i escriptor, tots dos bons coneixedors de la ciutat de València i el seu patrimoni artístic i històric.

Arribats a València al migdia, vam començar la visita de la ciutat a la Porta de Serrans, que és la porta d’entrada nord a la ciutat històrica. Es tracta d’una construcció del segle XIV que, sense deixar de ser un element defensiu, evidencia una clara funció ornamental, molt adequada per rebre solemnement els visitants que venien del nord.

La segona visita va ser la catedral, exponent notable del gòtic català o mediterrani, tot i que té també elements romànics (la porta de l’Almoina), del gòtic francès (la porta dels Apòstols i el cimbori), renaixentistes, barrocs (la porta dels Ferros) i neoclàssics (la decoració de la girola). Va ser construïda al segle XIII sobre l’antiga mesquita. Entre molts elements d’interès, destaca el Sant Calze, que va ser donat a la catedral al segle XV per Alfons el Magnànim. A l’exterior, el campanar del Micalet, d’estil gòtic català (segle XIV).

En tercer lloc vam visitar la Llotja de la Seda, una extraordinària mostra del gòtic valencià, construïda en els segles XV i XVI. És un bon exponent de la puixança de la burgesia valenciana en aquests segles. L’any 1996 va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Vam visitar la Sala de Contractació, amb volta de creueria sostinguda per vuit columnes helicoïdals, el pati dels Tarongers i la Cambra Daurada del Consolat de Mar, amb un sostre gòtic de fusta policromada provinent de l’antiga Casa de la Ciutat.

La resta de la tarda la vam dedicar a passejar pel centre històric de la ciutat: la basílica de la Mare de Déu dels Desemparats, el Palau de la Generalitat, l’Almodí o magatzem de blat, el Palau dels Borja, seu de les Corts valencianes, el Mercat Central, d’estil modernista, el carrer de Cavallers, la plaça Redona, etc.

L’endemà diumenge vam visitar l’Estació del Nord, una altra meravella del modernisme valencià, i vam poder admirar la rica ornamentació de la planta baixa, amb una gran abundància d’elements decoratius de ceràmica, fusta, metall i vidre. Vam visitar també La Nau, antiga seu de la Universitat de València, amb un claustre neoclàssic i una rica biblioteca, que conserva manuscrits, incunables i altres obres de gran valor bibliogràfic.

A continuació vam visitar el Col·legi del Patriarca, és a dir, el Reial Col·legi del Corpus Christi, un seminari fundat al segle XVI per l’arquebisbe Juan de Ribera, amb una església totalment decorada amb pintures al fresc, un claustre renaixentista d’una gran harmonia i una pinacoteca que conserva pintures de Caravaggio, El Greco, Francesc Ribalta i altres.

La visita va finalitzar amb una anada fins al port de Silla, on vam tenir ocasió de fer un breu recorregut en barca per l’albufera, per poder contemplar la marjal, o terres dedicades al cultiu de l’arrós, i el llac, una gran extensió d’aigua dolça separada del mar per una barra sorrenca, la restinga. Una paella, amb altres productes propis de la zona, va servir per cloure aquesta visita, certament massa ràpida, a terres valencianes.