Un viatge per l’Univers en 45’

Un viatge per l’Univers en 45’ a càrrec de Kilian Vindel, astrònom i soci d’Astrobanyoles

Davant d’unes 25 persones el ponent ens va convidar a fer un viatge per l’univers a bord de les sondes enviades per la NASA i l’ESA a través del nostre sistema solar, i més enllà amb la imaginació.

Vam començar a Mart fent una bona passejada per la seva superfície, identificant els llocs on hi havia hagut el seu oceà. En acabar vam passar als asteroides, on vam visitar Ceres, el més gran de tots ells (1.000 km de diàmetre) i el seu gran cràter Occator i la seva taca blanca de compostos salins. Va comentar que, amb els seus xocs, van ser els grans portadors d’aigua al nostre planeta.

Després vam volar cap a Júpiter i les seves prop de 70 llunes. Destacant el seu satèl·lit Europa, on podria haver grans quantitats d’aigua sota la superfície. Més que a tot el planeta Terra.

Tot seguit vam imaginar com era la nostra galàxia basant-nos en les dades rebudes de la sonda Gaia, i, anant més enllà, com es creu que és l’entramat de totes les galàxies. Realment semblava el dibuix d’una una xarxa neuronal.

Ens va esmentar que a la nostra galàxia hi ha de l’ordre de 400.000.000.000 estrelles i que de galàxies s’han estimat uns 2 bilions.

Per cloure la seva xerrada ens va insinuar on estava el límit de l’Univers, si tenia, límit, o si com ens fa intuir la mecànica quàntica hi poden existir infinits universos.

Una xerrada per deixar-nos molts dubtes i haver de fer-nos més preguntes.