L’ermita de la Mare de Déu de la Font situada en un pendís entre el veïnat de la Farrès, al costat nord i Fontcoberta, més al sud, és una construcció que tot i humil, envoltada de camps de conreu, la fan especialment atractiva, un lloc de passeig de molts veïns que aprecien la bellesa senzilla, sense gaire afegits. Potser és per això o potser perquè de marededéus que tinguin l’advocació de l’Anunciació no n’existeix cap més al Pla de l’Estany, el fet és que estem davant d’una ermita d’origen romànic, de llarga tradició, estimada i respectada per veïns i gent de més enllà.

Els treballs de millora de l’entorn

La Junta de la Mare de Déu de la Font va voler condicionar el que és l’entorn més immediat a l’ermita i va demanar la col·laboració dels voluntaris que formen el Grup de Treball i Recuperació del Patrimoni, el col·lectiu que ha dut a terme altres tasques de conservació a la comarca. La idea consistia en recuperar i millorar els espais que antigament havien estat utilitzats com a casa de l’ermità.

El tècnic i dibuixant Joan Manel Fernàndez, va plasmar sobre el paper la idea i proposta del Patronat. Fou així com aquest equip de persones, sota l’empara del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles i del Centre Excursionista de Banyoles, junt amb la incorporació d’altres voluntaris de Fontcoberta, formaren un grup de treball ampli, un fet que ha permès donar una resposta més professional al conjunt d’aquesta intervenció.

Es van consolidar les restes que havia ocupat la casa de l’ermità, les dues parets perimetrals que encara existien d’aquesta casa. Justament en un tram de paret s’hi va col·locar l’antiga aigüera de pedra de la cuina d’aquesta casa. En l’espai inferior i que segueix a continuació s’ha terraplenat i alhora s’hi han aixecat els murs de protecció construïts amb les mateixes pedres conservades de l’antic enderroc de la casa. Per la banda de llevant, a tocar l’absis, s’hi ha fet una elegant escala empedrada per facilitar l’accés al marge recuperat. També s’ha netejat i millorat l’antiga llinda de l’any 1683 que estava situada a la part superior de la porta de la casa de l’ermità. Val a dir que, un cop acabades les feines a l’entorn de l’ermita s’haurà guanyat un bon espai per poder- hi celebrar amb millors condicions els actes de l’aplec anual. Els treballs han durat catorze jornades de l’any 2022, van començar el 26 d’abril i es van allargar fins el 29 de novembre, després de la interrupció dels mesos de calor forta de l’estiu. En conjunt s’ha fet una bona feina estretament lligada amb els principals objectius d’aquest grup que estima i valora tot allò que forma part de la nostra història i del patrimoni comarcal. L’Ajuntament de Fontcoberta i el Patronat de la Mare de Déu de la Font que, es van fer càrrec dels subministres i el finançament del material per l’obra, portland, ciment i l’aigua, van respondre de manera molt positiva en el decurs d’aquesta obra.

Les persones que hi van prendre part foren:

Xavi Bosch, Mateu Butinyà, Josep Canadell, Francesc X. Carreras, Jaume Colomer, Eloi Comas, Joan Esparch, Pere Fauró, Joan M. Fernández, Josep Galceran, Martí Jutglar, Roser Masgrau, Joan Masó, Manel Prat, Jordi Pujol, Carles Puncernau, Joan Reig, Miquel Rustullet, Miquel Serramontmany, Enric Serarols i Francesc Tarafa.