La cinquena sortida del curs d´Història de la Literatura Catalana es va realitzar aquest dissabte 18 de febrer.
Vam visitar el Monestir de Montserrat, seguint un recorregut iniciat per diversos monestirs que han tingut un gran relleu en la nostra història literària. Montserrat és un símbol i un referent per als Països Catalans. Des del punt de vista cultural, el seu escriptòrium està documentat des del segle XI, moment fundacional del monestir benedictí.
Al matí vam fer una visita guiada al Museu. Aquest es troba sota la plaça que precedeix l´entrada al Monestir. El vestíbul, amb cobertes de volta catalana, és obra de Puig i Cadafalch.

Dues guies molt competents ens acompanyaren tot comentant les obres més significatives del museu, que compta amb diverses col.leccions, com els materials de l´Orient Bíblic, portats pel pare Bonaventura Ubach. Però sobretot destaca la pinacoteca amb obres del segle XIX i XX, especialment d´art català.
Durant l´estona de temps lliure visitàrem el Santuari. L´església, d´origen romànic, de l´època del qual només resta una portalada, va ser restaurada al segle XVI, i posteriorment al segle XIX per Puig i Cadafalch. Al presbiteri s´hi troben pintures i escultures de Josep Llimona i Alexandre de Riquer. El cambril, amb pintures de Josep Obiols i Joan Llimona, conté la imatge de la Verge del segle XII. També destacaríem el crucifix de vori de l´altar, atribuït a un jove Miquel Àngel.
Després de dinar vam poder realitzar la visita tan esperada, per excepcional, a la biblioteca.

El pare Damià ens va fer de guia. A la sala noble (obra de Puig i Cadafalch) ens presentà diversos llibres com a mostra de l´impressionant fons documental de què disposa (més de 300.000 exemplars: incunables, pergamins, llibres il.luminats, mapes,… i , el més conegut, una còpia facsímil del Llibre Vermell (segle XIV) que és un còdex de contingut divers que comprèn entre altres el “Liber Miraculorum”, danses i balls (destinats als pelegrins), la “Dansa de la Mort” i el “Cançoner de Montserrat” (10 composicions vocals a la Mare de Déu).

Vam poder observar galeries plenes de llibres i una exposició sobre el bisbe Torras i Bages.
En acabar, ens va rebrer a tot el grup (50 persones) a la Sala de Romeries, el pare abat Josep Mª Soler. El C.E.C.B. li va lliurar uns exemplars de les seves publicacions i, després de les salutacions, vam compartir, durant més de mitja hora, un diàleg amable, distès i interessant, durant el qual va respondre a les diverses qüestions que li vam preguntar.
Va ser una jornada molt completa, profitosa i excepcional que crec que tots plegats recordarem.