La cinquena conferència del Curs d´Història de la Literatura Catalana va tenir lloc divendres 17 de febrer amb el títol Segle XV. La novel.la cavalleresca.Curial e Güelfa i Tirant lo Blanc.

La professora Margarida Armengol i Solà va centrar la seva comunicació en l´anàlisi de la novel.la més significativa del segle XV: el Tirant lo Blanc.

Com a preàmbul ens va parlar de la importància de la cavalleria en el segle XV. Va definir el concepte de cavaller i les característiques de l´estament de la cavalleria.

A continuació va establir les diferències entre “llibres de cavalleries” i “novel.la cavalleresca”. Aquesta, de la qual formen part tant el Curial e Güelfa com el Tirant lo Blanc, es caracteritza per la versemblança.

Curial e Güelfa és una història d’amor i armes. Presenta el procés de formació d’un heroi d’origen humil que esdevindrà un perfecte cavaller gràcies a la protecció de la seva dama, la Güelfa. L´autoria és anònima.

Tirant lo Blanc, és obra del valencià Joanot Martorell, escrita entre 1460 i 1468. Podríem parlar d’una biografia del perfecte cavaller. La seva vida, que consta de diverses etapes, s´esdevé en diferents escenaris:

  • Anglaterra, on l´ermità Guillem de Varoic instruirà Tirant, seguint el Llibre de l´Orde de Cavalleria de Ramon Llull. Tirant esdevindrà cavaller i coneixerà la cort anglesa on participarà en fets d´armes.
  • Sicília i Rodes. Tirant esdevé el protector del príncep Felip enamorat de la princesa Ricomana. Posteriorment participarà com a cabdill en el setge de Rodes.
  • Imperi grec. A la cort de Constantinoble, Tirant s´enamora de la princesa Carmesina. Els seus amors són un dels pilars de la novel.la, juntament amb la guerra. Tirant serà el millor cavaller del món.
  • Nord d’Àfrica on Tirant continuarà lluitant i convertirà infidels.
  • Retorn a Constantinoble. Tirant es casa amb Carmesina, però el matrimoni mor poc després, ell de malaltia i ella de pena.

Aquesta gran novel.la es caracteritza per: la versemblança, el detallisme, l´amor, l´humor, una llengua viva i un estil treballat.Se la considera una novel.la moderna.

El nombre d’assistents a la conferència es manté com en les anteriors entre les 85 i 90 persones. Cal remarcar la presència d’un nombrós grup d’alumnes de l’Institut Brugulat que hi assisteixen assíduament, de la qual cosa ens n’alegrem.