Diumenge 22 d’abril vam realitzar la darrera sortida del Curs d’Història de la Literatura Catalana.

Anàrem a Arenys de Mar, població on el poeta Salvador Espriu va passar molts anys de la seva vida i lloc d’origen dels seus avantpassats i de la casa pairal.

Ens acompanyaren en la visita guiada pel poble i indrets significatius de l’obra espriuana, la Montse Caba, directora del Centre Espriu d’Arenys i Josep Camprubí que havia impartit la conferència.

Iniciàrem la ruta per carrerons fins a l´Església de Santa Maria, on admiràrem el gran retaule de l’Assumpció, obra representativa del barroc català. En sortir, baixàrem els graons de la plaça i recordàrem la narració “Tereseta-que-baixava-les-escales”.

Continuant la ruta “un passeig per Sinera” (anagrama d´Arenys), arribàrem a la casa on va viure i on es troba l’eixida que el poeta transformà en el “jardí dels cinc arbres”.

Enfilàrem el camí de la Pietat cap al Cementiri, que alçat entre el mar i el cel, Salvador Espriu va mitificar en el seu primer poemari “Cementiri de Sinera” (1946), convertint-lo en una metàfora de  la situació que es vivia a Catalunya després de la guerra. Hi llegírem alguns dels seus poemes més significatius davant la tomba del poeta.

Al cementiri s’hi troben panteons amb escultures de grans artistes del tombant de segle com les de Josep Llimona, Venanci Vallmitjana i Frederic Marès.

Acabada la ruta vam tenir temps per dinar, en grup o a la platja, i a la tarda tornàrem cap a Banyoles.

Va ser una sortida emotiva plena de contingut, passejant pels llocs emblemàtics de la geografia i paisatge arenyenc que van inspirar l’obra d’aquest gran poeta.

Una magnífica sortida que fa de cloenda d’aquest curs.