El divendres 2 de juny, al Tint, es va fer la projecció del llargmetratge documental Homes de fum, dirigit pel bisbalenc Antoni Martí. Hi van assistir una trentena de persones.

A tall d’introducció, l’Ernest Costa, amic i col·laborador de Martí en diversos projectes, va improvisar l’explicació d’algunes anècdotes viscudes plegats, que feien palesa la complicitat entre tots dos i alhora la professionalitat del director.

Antoni Martí no ens hi va poder acompanyar per motius de salut, però mitjançant la Dolors Fuster, la seva parella i productora del documental, ens va fer arribar un vídeo en què ell mateix ens feia la presentació d’aquest llargmetratge, reeditat vint anys després del viatge que van fer una colla de vells carboners de les Gavarres fins a la regió sueca de Gävleborg l’any 2001 en un intercanvi cultural. El grup català hi va poder conèixer en profunditat la manera tradicional de coure el carbó dels suecs, tot comparant-la amb la seva. També van poder compartir una mostra de la gastronomia dels dos pobles, a banda de visitar alguns indrets relacionats sobretot amb el bosc, una de les bases tant de la cultura com de l’economia sueques.

El documental, impecable en el desenvolupament i entranyable pels nombrosos detalls que hi apareixen, està acompanyat d’una banda sonora que parteix dels poemes i en especial de les “cançons de carboners” de Dan Andersson, un poeta, i també carboner, suec de principis del segle vint. Molta de la seva obra ha estat musicada i encara és interpretada en l’actualitat.