Josep Ponsatí, Premi Nacional de Cultura

En els Premis Nacionals de la Cultura, que atorga cada any la Generalitat de Catalunya a través del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, enguany ha estat guardonat el nostre conciutadà Josep Ponsatí.
En la concessió del Premi, el CONCA ha valorat la contribució a l’art internacional que va fer Josep Ponsatí a les dècades de 1970 i 1980 amb els seus infables, que defineix com «escultures modulars amb heli de dimensions monumentals i efímeres que introduïren el minimalisme escultòric a Catalunya, integrant-les al paisatge i a la natura». Aquestes obres es van convertir «en un símbol de tota una època i en un exemple de recerca d’una generació que participava de manera col·lectiva en aquestes obres». Des d’una perspectiva internacional, la seva obra va constituir «una aportació única, que unia l’esperit poètic i artístic amb la ciència i la invenció». Entre els infables de Josep Ponsatí, esmentem el de Granollers (1971), el d’Eivissa (1971), el de Cap de Creus-Cadaqués-Benidorm (1972), el del Parc de Montjuïc de Barcelona (1977), el del pati de la Galeria Maeght (1979) o l’inflable Catalunya Endavant (1982).
La Junta del Centre d’Estudis es congratula per la concessió d’un dels Premis Nacionals de Cultura a aquest banyolí il·lustre, pel que representa de reconeixement públic de la seva extraordinària vàlua artística, reconeixement que coincideix amb la lloable iniciativa del Club Natació Banyoles de restaurar l’escut del Club que Josep Ponsatí va crear el 1967.