Des del 1993 el Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles ve celebrant conjuntament amb la Universitat de Girona aquests col·loquis de tardor que tracten preferentment temes relacionats amb Banyoles i la comarca del Pla de l’Estany. Aquest XXVII Col·loqui de Tardor s’ha dedicat als Hospitals de guerra (1936-1939). L’hospital guerra de Banyoles i el doctor Jimeno. Codirigit pels doctors Joaquim M, Puigvert (UdG) i Francesc Xavier Carreras (CECB), el Col·loqui s’havia de celebrar l’any 2020, però les mesures contra la covid- 19 van fer que s’ajornés fins a l‘any 20021.

El Col·loqui es va inaugurar el divendres 5 de novembre de 2021 amb una conferència del doctor Josep Lloveras, metge traumatòleg de la Clínica Salus Infirmorum, sobre La traumatologia a la comarca del Pla de l’Estany sota el paradigma dels vells professors. L’acte va tenir lloc a l’Auditori amb una assistència d’unes 60 persones.

Al llarg de tot el dissabte 6 de novembre diversos especialistes van presentar cinc ponències. El doctor Carles Hervàs, de la Reial Acadèmia de Medicina, va desenvolupar el tema Xarxa hospitalària a Catalunya durant la guerra civil, Clínica núm. 3 de l’Agrupació d’Hospitals militars de Girona, a Banyoles. El doctor Josep Roig va tractar dels Avenços i innovacions en l’atenció als ferits de guerra, la figura de Dr. Trueta. El doctor Francesc Xavier Carreras (CECB) va parlar  sobre El Dr. Francesc Jimeno Vidal. Un lloc a la cirurgia catalana i europea. Josep Grabuleda (Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany) i Jordi Galofré (CECB) van desenvolupar el tema L’hospital de guerra i Banyoles. El doctor Stefan Günthner (Universitat de València) va parlar sobre La tasca del Dr. Jimeno a la postguerra. El seu arxiu d’històries de la Guerra Civil, contribució a la sanitat alemanya a la Segona Guerra Mundial. La sessió es va cloure amb una taula rodona sobre Fonts històriques sobre la guerra i metges, a càrrec del doctor Joaquim M. Puigvert (UdG) i Sílvia Alemany (Directora del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols). L’assistència va ser de 40 persones.

El diumenge 7 va tenir lloc la clausura del Col·loqui amb la descoberta d’una placa commemorativa de l’hospital de guerra de Banyoles i una visita guiada per conèixer alguns dels espais on hi va haver l’hospital de guerra. La visita, que va comptar amb uns 50 participants, va ser guiada per Josep Grabuleda i Jordi Galofré.

Com es habitual en els Col·loquis, posteriorment es publicarà un llibre amb totes les ponències presentades.