Diumenge 14 de novembre de 2021, amb l’assistència de més d’una trentena de persones, fem la segona sortida de la temporada 2021-22, en aquesta ocasió a la Cova del Bisbe, a prop de la Ribera de Sant Aniol, amb l’Ernest Costa com a guia.

Sortim aviat de Banyoles en direcció a Sadernes i agafem la pista de Gitarriu. Deixem els cotxes a tocar de les ruïnes de Cofí, que té tantes feixes com dies té l’any, on l’Ernest ens fa la primera explicació sobre la indústria de l’escorxa que hi va haver en la zona.

Fem una passejada fins arribar a la casa de Lliure, restaurada de fa molt pocs anys per uns joves neo-rurals, on es fan cursets diversos i s’hi pot fer estada. Un cop passats els camps treballats de la casa i admirades les muntanyes que ens envolten, agafem el corriol per anar baixant fins a la Cova del Bisbe. Pel camí podem veure plantes d’orella d’os, boixos i sivines, entremig de la vegetació.

Dins la cova, l’Ernest en posa en situació de com es vivia i treballava en aquests entorns no fa tants anys, tot fent constar l’abandó que s’ha produït. Tornem pel mateix camí fins als cotxes, però abans visitem el forn de calç molt proper a Cofí, un xic amagat per la vegetació.

Baixant per la carretera parem per veure un altre forn de calç, aquest és a prop del Vilarot. Un xic més avall, hi ha un altre forn, que en aquest cas és d’obra perquè encara hi podem veure restes de rajols, maons i teules.

I donem per acabada una sortida matinal molt interessant.