Durant dues jornades, els dimarts dia 6 i 13 de febrer de 2024, el Grup de Treball i Recuperació del Patrimoni del Pla de l’Estany va dur a terme una acció de neteja de l’accés a l’antiga font de Cal Vicari així com un rentador molt rudimentari, tots dos elements situats a tocar a la riera del Marmanya. Pertanyen al poble de Ravós (Cornellà del Terri) en el límit del terme de Riudellots de la Creu (Palol de Revardit). Els treballs han consistit en plantar dos pals de fusta tractada que senyalen el lloc des d’on es pot caminar per arribar a la font i al rentador. Tant el corriol per arribar fins a la font com el del rentador presentaven un desnivell força pronunciat i s’hi han fet al voltant d’uns quaranta esglaons que permeten baixar-hi amb més comoditat. S’han utilitzat troncs de fusta, tallats a mida, que s’han reaprofitat dels que s’han retirat de la gorga i algun del bosc i s’han reforçat amb “rees” per evitar que els graons s’esllavissin.

Una bonica gorga existent al costat de la font estava parcialment coberta de vegetació amb alguns arbustos caiguts que impedien poder-la veure degudament. Es van serrar arbres i se’n van retirar d’altres de les seves vores. Val la pena destacar que tot i la dramàtica sequedat que patim la gorga rep aigua subterrània i fins i tot un petit rajolí provinent de la font que manté l’aigua molt transparent i viva.

A la font de cal Vicari hi anaven a proveir-se d’aigua les cases de Cal Vicari (actualment han canviat el nom per la Campana) i de Can Jan del Bosc, Can Cueta i Can Cinto, totes quatre de Ravós. També dues altres cases de l’altra banda de la riera hi caminaven per buscar aigua, Can Gaià i Can Daies o Dalles (aquesta casa era coneguda amb aquest nom perquè feia els mànecs de les dalles. El pal llarg fet de fusta de lledoner, i les dues altres parts per empunyar l’eina de dallar, eren fetes de fusta d’olivera). Aquestes dues cases de Riudellots ho aprofitaven també per anar a rentar la roba.

Han pres part en aquests treballs:

Jaume Angelats, Josep Aragall, Mateu Butinyà,F.Xavier Carreras, Lluís Casademont, Joan Corominas, Joan Esparch, Martí Jutglar, Miquel Oliva, Narcís Pinatella,Carles Puncernau i Miquel Rustullet.