Darreres intervencions arqueològiques al poblat neolític de La Draga (Banyoles)

El divendres dia 2 de febrer, dins el Cicle “El Divendres, parlem”, va tenir lloc la conferència “Darreres intervencions arqueològiques al poblat neolític de La Draga (Banyoles)”, a càrrec de Xavier Terradas, doctor i master en arqueologia i actualment investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques – Institució Milà i Fontanals de recerca en Humanitats (CSIC-IMF, Barcelona) i sobretot amb una llarga experiència com a arqueòleg en les diverses campanyes que s’han fet al jaciment de la Draga.

La seva dissertació va començar posant en context el poblat de la Draga en el conjunt de poblaments del primer neolític a Europa central i a la Mediterrània i en els moviments de població que es van anar originant. Es va centrar en les primeres comunitats pageses que s’establiren al Pla de l’Estany ara fa uns 7.200 anys

Va continuar explicant les característiques climàtiques, de vegetació i de morfologia de la vora de l’estany i seguidament va destacar les característiques d’una zona d’aiguamolls que han fet possible la conservació d’elements orgànics, sobretot fusta, i que fan de la Draga un jaciment molt especial i valuós. Va descriure la configuració i estructura de les cabanes, els materials trobats i la problemàtica de la seva conservació. Va ser especialment interessant la presentació de les tècniques que s’han utilitzat a partir de les rodelles dels troncs d’arbre trobats per afinar unes cronologies que el carboni 14 no aconseguia.

Es va evidenciar el gran avenç que s’ha fet en el mòn de l’arqueologia per tal d’intentar trobar el màxim d’informació possible a través d’elements molt simples (polens, llavors, cendres…) i d’altres més clàssics com eines, ceràmica, pedres… per entendre com vivien aquelles comunitats, la relació que tenien amb el medi i amb altres grups. Es va evidenciar que avui l’arqueologia és una activitat molt transversal en la qual hi col·laboren molts professionals especialitzats.

Una conferència molt interessant. Hi van assistir unes 60 persones.

Moltes gràcies Xavier Terradas!