Després d’anys sense fer cap reforma en aquesta ermita, l’any 2021 des de la secció de Veterans del Centre Excursionista de Banyoles, se’n va impulsar la restauració exterior, teulat i campanar principalment, amb el finançament de diverses administracions públiques i entitats privades. Més tard, a partir d’aquest any 2024, el Grup de Treball i Recuperació del Patrimoni del Pla de l’Estany, format per membres del Centre Excursionista i del Centre d’Estudis Comarcals, hi ha participat en treballs de millora del seu interior. A primers d’aquest any i durant vuit jornades, els dimarts 9 i 16 d’abril, el 7, 14, 21 i 28 de maig i, el 4 i 11 de juny de 2024, aquest col·lectiu de voluntaris ha dut a terme les següents feines:

 

A l’interior de l’ermita

La feina ha consistit a rejuntar unes esquerdes massa vistoses que s’havien produït a la zona del presbiteri i s’han repicat bona part de les parets de la nau de l’església. Posteriorment, s’han remolinat i s’han deixat a punt de pintar amb el color que conserven alguns trams de paret antics. S’han refet i recol·locat teles metàl·liques protectores a les dues finestres per evitar les entrades d’aus. També s’ha soldat la barana de ferro de dalt del cor, que s’havia sosllevat de la paret. A la sagristia s’ha refet una finestra i s’ha repicat una de les parets.

 

A l’exterior de l’ermita

Es va començar posant graveta a la part d’entrada de l’ermita i alhora es va empedrar el camí que hi dona accés. S’ha instal·lat un portal de ferro reaprofitat, que s’ha hagut d’ajustar i adaptar, per protegir la zona del que fou l’antic cementiri religiós.

 

En conjunt han estat unes feines laborioses perquè ha calgut l’ús de bastides que, prèviament, s’han hagut de localitzar i transportar. També s’ha hagut de menester un grup electrogen per il·luminar l’interior durant les estones de treball. La major part de l’aigua que s’ha utilitzat s’ha obtingut de la pluja d’aquestes darreres setmanes i la compra del material d’obra ha anat a càrrec de l’Ajuntament de Porqueres. Per altra banda, hi ha a punt la col·locació d’un plafó informatiu sobre l’ermita semblant als que s’han posat en altres indrets on aquest Grup de Treball ha realitzat intervencions. El seu finançament ha anat a càrrec de la Mesa Cívica per la Llengua del Pla de l’Estany.

 

Han pres part en aquests treballs:

Jaume Angelats, Josep Aragall, Mateu Butinyà, Josep Canadell, Francesc X. Carreras, Joan Corominas, Rafel Cuenca, Joan Esparch, Pere Fauró, Martí Jutglar, Narcís Pinatella, Manel Prat, Jordi Pujol, Carles Puncernau, Miquel Rustullet, Enric Serarols i Francesc Tarafa.