El diumenge 12 de març es va fer la sisena sortida de la temporada al municipi de Vilademuls, i en aquesta ocasió vàrem començar al veïnat de Sant Marçal de Quarantella. Vam visitar l’entorn i entrarem dins de l’església de Sant Marçal on admirarem el retaule barroc construït per l’escola dels Salesians de Barcelona, un dels pocs que va sobreviure la guerra civil i del que l’any que ve es celebraran els seus 100 anys.

Seguirem caminant i admirant les vistes panoràmiques dels camps i boscos de l’entorn, fins arribar a la Torre de Descall o Quarantella, que està enganxada a una masia fortificada del s.XV-XVI, amb destacats elements arquitectònics d’estil gòtic i renaixentista. Fou construïda per la família Descall vinguda de Galliners.

Per anar a l’oratori de can Guapanoia o de Descall vam agafar la carretera de Vilademuls a Terradelles, en direcció al cementiri de Vilademuls. A 900 m. hi ha un camí de terra que condueix fins a Can Guapanoia. L’oratori és a 200 m. al bell mig d’un camp anomenat, pels seus propietaris, l’Oratori, i on hi ha un pedró d’uns 2 m. d’alçària sobre el qual s’eleva una creu de pedra amb el santcrist. La nit del 8 de febrer de 1939, l’última abans de que els nacionals entressin al poble, durant la Guerra Civil de 1936-39, va ser enderrocat; el mes següent va ser reconstruït amb els mateixos elements anteriors.