El divendres 3 de març va tenir lloc al Tint la conferència “Càntut: orígens i futur” a càrrec de l’Albert Massip i en Francesc Viladiu.

Els conferenciants ens van exposar de quina manera havia canviat el món de les cançons (de treball, de festa, d’infants…) des de fa uns 80-100 anys fins ara. El món d’aquestes cançons, el món del treball, de la festa, dels jocs… s’ha transformat i les cançons han desaparegut i l’actitud d’homes i dones davant del cant també s’ha transformat, ja no és una activitat col·lectiva i espontània sinó molt més reglada i professional. Hi ha un gran patrimoni que pràcticament ha desaparegut.

Davant aquesta realitat l’Albert i en Francesc han dut a terme una feina ingent de recollida de cançons entre diverses comunitats que encara en tenien record. Han creat un immens fitxer de gravacions per tal de preservar aquesta riquesa, aquest gran patrimoni immaterial. Però també han volgut fer reviure aquestes cançons programant anualment festivals, el “Càntut” a Cassà de la Selva i moltes altres activitats per difondre un arxiu que gràcies als seus esforços encara va creixent.

Hi van assistir unes 50 persones que van agrair la feina dels conferenciants i van escoltar amb nostàlgia les cançons que ens van fer escoltar i els van animar a continuar la valuosa tasca que ja va tenir un reconeixement públic quan l’any passat se’ls va concedir el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat.