Divendres 24 de gener de 2020, David Costa, director de “Cor de Teatre” de Banyoles, participà en aquest curs de Literatura en què volem posar èmfasi en la relació entre el llenguatge literari i el musical.

Aquest banyolí és director musical, productor, creador artístic i fundador de “Cor de Teatre”, entre moltes altres activitats i projectes educatius relacionats amb la música. Ha obtingut notable èxit, que ha traspassat fronteres, amb el seu darrer espectacle “Troia” del qual ens parlà.

“Troia, una veritable Odissea ! ” és una obra que uneix música i literatura, amb una escenografia i un moviment actoral brillant i novedós.

A partir d’alguns relats homèrics de la Ilíada  i Odissea, aconsegueix fer un recorregut musical a través de compositors com Bach, Purcell, Haëndel, Mozart, Bizet, Verdi, Wagner, … , fusionant la literatura amb la música coral a capella d’obres mestres dels grans autors.

David Costa ens parlà de la seva manera de treballar i d’enfocar nous projectes, així com de la professionalització de la companyia teatral. També de la importància d’haver creat un llenguatge propi, el de “Cor de Teatre”.

De “Troia”, ens digué que volia centrar l’espectacle en “l’aventura com a metàfora”, en el fet del “per què l’heroi vol tornar a casa” i “en les seves peripècies”, ja que en aquestes històries de déus i herois, de guerra i amors, s’hi troben representats tots els grans temes de la humanitat.

Continuà destacant algunes escenes representatives, il·lustrant els seus comentaris amb imatges gravades com :

  • El judici de Paris (causant de la guerra entre troians i grecs).
  • La guerra entre ambdós pobles.
  • El cavall de Troia.
  • Ulisses i la cova de Polifem.
  • La baixada a l’Hades.

Escenes sempre acompanyades de música descriptiva adient a l’acció, amb fragments de: “Don Giovanni” de Mozart, “La Passió segons Sant Joan” de Bach, “Haëndel” i “L’himne de la Champions”, “La cavalcada de les Walkíries” de Wagner, “Dies irae” de Verdi, …

Finalitzà la conferència fent referència al poder de la música, la literatura i la cultura en tota societat, però sobretot en els joves, com a motor de canvi, progrés i millora social.

Molt talent i feina ben feta ens transmeteren les seves paraules, que foren acollides amb agraïment per part de tot l’auditori, que omplí la sala de conferències, amb nombrós públic juvenil. El centenar d’oients vam gaudir de les seves explicacions i de la bellesa de les imatges projectades.