Els dies 22, 23 i 24 de novembre de 2019 es va celebrar el XXVI Col.loqui de Tardor organitzat pel Centre d´Estudis Comarcals de Banyoles i la Universitat de Girona amb el títol “Ramon Margalef i López (1919-2004). El científic impulsor de l´ecologia a l´estany de Banyoles”.
Dirigí el Col.loqui per part de la Universitat de Girona, Fredric Gich (biòleg i director de l´Institut d´Ecologia Aplicada) i per part del Centre d´Estudis Comarcals, Salvador Sarquella (biòleg). Les sessions del dia 22 i 23 es realitzaren a la sala de conferències del Museu Darder.
Al vestíbul del Museu es presentaren dues vitrines en les quals s´exposaren l´inèdit i primer mapa batimètric de l´estany realitzat pel Dr.Margalef el desembre de 1969 a partir dels perfils d´ecosondatges i la primera maqueta batimètrica realitzada l´any 1970 per Salvador Pujolàs i Salvador Sarquella.
Divendres 22 de novembre
El president del Centre d´Estudis Comarcals, Carles Puncernau, el rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi i l´alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, inauguraren el Col.loqui ressaltant la continuada i fructífera col.laboració entre la Universitat i el Centre d´Estudis i l´interès que té per Banyoles i comarca la realització continuada dels Col.loquis.
Seguí la projecció del documental “Ramon Margalef: el pare de l´ecologia”, emès per TV3 en el programa “Thalassa”el 25 de maig de 2012, en què es presenta la trajectòria de l´ecòleg de més prestigi internacional del nostre país.
A continuació, Ramon Margalef i Mir, el seu fill i biòleg, realitzà la conferència inaugural presentant “El jove Margalef i l´estany de Banyoles” a partir de la informació extreta de molts documents que el Dr.Margalef va deixar a l´arxiu familiar. Repassà la seva biografia i destacà les seves llibretes de naturalista de quan era adolescent, i no tan adolescent, i que en algunes de les seves pàgines fan referència a les seves estades a Banyoles per recollir i analitzar les mostres obtingudes de l´aigua de l´estany.
Dissabte 23 de novembre
Durant tot el dia es va realitzar una taula rodona i la presentació de 9 ponències.
A la taula rodona, en la qual es va parlar d´”Els estudis impulsats pel Dr.Margalef i el seu llegat científic”, hi van participar la Dra.MªDolors Planas (que havia iniciat la primera tesi sobre l´ecologia de l´estany dirigida pel Dr.Margalef i presentada l´any 1971. Professora emèrita del Departament de Ciències Biològiques de la Universitat de Quebec) i els doctors Ramon Julià (inicià la primera tesi sobre la geologia de la conca lacustre Banyoles-Besalú, dirigida pel Dr.Lluís Solé Sabarís, amb les orientacions del Dr.Margalef, i presentada l´any 1977. Investigador de l´Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera de Barcelona), Joandomènec Ros i Joan Armengol (catedràtics emèrits de la Secció d´Ecologia del Departament de Biologia Evolutiva i Ciències Ambientals de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona) i Narcís Prat (catedràtic de la mateixa Secció d´Ecologia) . Fou moderada per Salvador Sarquella.
Es va parlar de l´activitat científica pionera de Limnologia a l´estany sota el mestratge del Dr.Margalef que va començar l´any 1969, i de la seva estela d´investigació científica que encara dura actualment. També de la seva activitat científica, docent i formadora de científics , des de la creació el 1967 de la primera càtedra d´Ecologia a la Universitat de Barcelona i de l´Estat espanyol.
A continuació es va presentar la ponència “Ramon Margalef i Banyoles:1944-1985” desenvolupada per Salvador Sarquella en què es va fer especial referència a la continuada relació del Dr.Margalef amb Banyoles, des de l´any 1936, quan tenia 17 anys fins als anys vuitanta, a la instal.lació del pioner laboratori limnològic de camp en la zona propera de la font del Vilà (anomenada des del diumenge 24 de novembre, paratge Ramon Margalef), a les seves publicacions científiques sobre la limnologia de l´estany i de la conca lacustre (especialment la del 1944) i a la seva relació amb la societat i ajuntament banyolins.
Seguiren tres ponències titulades “Limnologia física de l´estany de Banyoles: què sabien i què saben actualment” a càrrec del Dr.Xavier Casamitjana del Departament de Física de la Matèria Condensada, “Ecologia microbiana al sistema lacustre de Banyoles: del microscopi a l´ADN” a càrrec del Dr.Carles Borrego del Departament de Biologia i “Ramon Margalef i la limnologia. Els peixos de l´estany de Banyoles” a càrrec del Dr.Emili García Berthou del Departament de Ciències Ambientals, tots tres professors i investigadors de la Universitat de Girona.
Presentaren : la influència i el mestratge del Dr.Margalef en els seus àmbits d´investigació (limnologia física, microbiologia i peixos), els diferents estudis que s´han fet fins a l´actualitat d´aquests tres àmbits i les últimes i novedoses recerques d´aquestes temàtiques.
A continuació, Miquel Campos, biòleg i tècnic del Consorci de l´estany de Banyoles presentà la ponència “Els projectes LIFE per l´estudi, la gestió i la conservació del sistema lacustre de Banyoles” en què es posà de manifest com el coneixement científic de la zona lacustre ha permès la gestió i la conservació d´aquest espai, amb el suport dels projectes LIFE.
Arribà el torn de la presentació de treballs i projectes per part d´alumnes dels tres Instituts de Banyoles (Brugulat, Pla de l´Estany i Pere Alsius) : per part dels alumnes de 2n d´ESO del Brugulat, la Biomarató que realitzaren el curs 2018-2019, per part dels alumnes de 4t d´ESO del Pla de l´Estany, un projecte de construcció d´un espai d´observació de fauna a la zona dels Amaradors i per part d´un alumne del Pere Alsius, un treball de recerca de Batxillerat sobre espècies invasores de la zona de Serinyà.
Acabà el Col.loqui amb la ponència de cloenda “Premi Ramon Margalef d´Ecologia: el guardó i l´home que l´inspirà” a càrrec del Dr.Ramon Folch, socioecòleg i membre de l´IEC, en la qual va explicar magníficament tot el que fa referència al Premi Ramon Margalef d´Ecologia (origen, gestió,bases, dotació econòmica, premiats, …) i acabà fent una extensa, documentada i brillant sinopsi del Dr.Ramon Margalef.
En acabar la seva exposició, l´audiència es va posar dempeus i va aplaudir intensament.
Durant tot el dia, l´assistència va estar entre 80 i 100 persones que, amb els seus continuats aplaudiments, podem dir que el Col.loqui es va tancar amb molt d´èxit.
Diumenge 24 de novembre
Aquesta jornada va ser més relaxada i molt interessant.
Començàrem amb la inauguració d´un rètol que indica el Paratge Margalef , a prop de la Font del Vilà, i un plafó que explica qui era el Dr.Ramon Margalef en el camp de l´Ecologia i la seva relació amb la zona lacustre. Hi assistiren la seva família, l´alcalde de Porqueres, el regidor de Medi Ambient i Urbanisme de l´ajuntament de Banyoles, el president del CEC i els dos codirectors del Col.loqui, Ferran Gich i Salvador Sarquella. Tots ells adreçaren unes paraules a la seixantena d´assistents.
A continuació ens dirigírem al Centre de Recuperació de Nàides, instal.lat als espais de Casa Nostra. Durant el camí i a les instal.lacions, en Miquel Campos ens va donar explicacions sobre la gestió dels diferents espais i de les diferents activitats del Centre de Recuperació.
Acabàrem la jornada matinal fent una volta en barca per l´estany, escoltant les explicacions del Dr.Carles Abellà (realitzà la primera tesi sobre la microbiologia de l´estany i estanyols. Professor de la Universitat de Girona ), del Dr.Ramon Julià sobre la sedimentologia de la conca lacustre i de Miquel Campos sobre la gestió de l´estany i entorns.