Els dies 3, 4 i 5 de novembre es va celebrar el XXIX Col·loqui de Tardor del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, organitzat conjuntament amb la Universitat de Girona. Enguany, i sota el títol “El català d’avui: reptes, estratègies, expectatives”, les ponències van girar entorn de la llengua catalana amb l’objectiu de reflexionar sobre l’encaix de la nostra llengua en una societat globalitzada com l’actual. En aquest sentit, es va obrir un debat que volia ajudar a trobar estratègies per superar els entrebancs actuals i millorar les expectatives de futur del català.

Les conferències van tenir lloc a dos espais emblemàtics de la ciutat: l’Auditori de l’Ateneu, que va acollir la conferència inaugural i la taula rodona de tancament del Col·loqui, i la sala de conferències del Club Natació Banyoles, on es van dur a terme les ponències del dissabte 4 de novembre. S’hi van inscriure 58 persones, la majoria de les quals eren sòcies del CECB, malgrat que també hi van assistir persones no vinculades a l’entitat o bé personal de la Universitat de Girona.

Durant els tres dies del Col·loqui es va analitzar la situació actual del català des de diverses perspectives de la mà de diferents experts i referents. Pau Vidal va obrir el Col·loqui de Tardor amb la conferència inaugural, titulada «Sortir a empatar (si alguien no entiende el catalán haremos la conferencia en castellano)». El dissabte 4 de novembre van tenir lloc les ponències, que van ocupar tot el dia: Pep Nadal va parlar de la diversitat lingüística; Jordi Ginebra va incidir en el binomi llengua-nació; Joan Pujolar va exposar com els nous parlants s’apropen a la nostra llengua; Xavier Fargas va explicar com es du a terme la incorporació dels neologismes terminològics en el català, i Blanca Palmada va reflexionar sobre les bones pràctiques en l’ús de l’accent en l’ensenyament i aprenentatge de l’idioma. També hi va haver un record per a Carme Junyent, morta prematurament el 3 de setembre passat i amb qui el CECB havia contactat perquè impartís una ponència. Finalment, el diumenge 5 de novembre, i com a acte de clausura, es va fer una taula rodona moderada per la periodista i docent Marta Bosch i integrada per banyolins i banyolines d’origens diversos que sota el títol «Què passa si ho proves en català?» van debatre i reflexionar sobre la seva experiència en l’aprenentatge i l’ús del català en diferents àmbits de la seva vida.

Com s’ha fet en altres ocasions, es recolliran les ponències i aportacions dels experts en un Quadern que es presentarà el 2024.

En aquest enllaç podeu visualitzar les conferències realitzades:  https://www.youtube.com/channel/UCr-SMHNv-8eBJi7Vw6sulXA