Una magnífica i a la vegada amena conferencia pronunciada pel professor Jorge Wagensberg sobre el concepte de «Museologia total», a la que van seguir els parlaments del president del Centre d’Estudis, Joan Anton Abellan; del vicerector de la Universitat de Girona, Ramon Moreno; i de l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, van posar punt i final al XXIII Col·loqui de Tardor que amb el nom de «Dels museus de ciències del segle XIX al concepte museístic del segle XXI. Cent anys del Museu Darder de Banyoles» es va dur a terme el darrer cap de setmana de novembre a Banyoles.

Va estar un intens cap de setmana que va començar el dissabte a dos quarts de deu del matí amb una ponència duta a terme per la rebesnéta de Darder, Anna Prats Amorós, a la que va acompanyar una neta del mateix, Carme Darder, que va ser qui anava farcint d’anècdotes la ponència de l’Anna.

Desprès li varen seguir les intervencions d’Oliver Hochandel i Laura Valls, que es va centrar en Darder i la Festa del Peix duta a terme a Banyoles; la Maria Gabriela Mayoni, una doctoranda argentina que ens va parlar de les col·leccions emprades per a l’ensenyament de les ciències naturals en les institucions d’aquest país americà a finals del segle XIX; i la de Vangelis Villar, que a partir de l’experiència viscuda a Mataró, ens va parlar dels materials didàctics ideats per al suport de les classes pràctiques en els centres educatius. I abans d’acabar el matí encara vàrem poder escoltar en Salvador Filella que ens va fer un repàs del món de la taxidèrmia, des dels seus inicis fins a les tècniques actuals.

Desprès de dinar la jornada va prendre un aire més local. Primer amb Gabriel Alcalde, que ens va parlar del com i el per què dels museus locals a principis del segle XX; li varen seguir la Mariona Juncà i en Salvador Sarquella, que ja varen entrar de ple en el funcionament del Museu Darder en las darreres dècades del passat segle, acabant amb la intervenció de la Georgina Gratacòs, actual conservadora del Museu Darder, que va fer una exposició sobre la gestió de les col·leccions que hi ha al museu banyolí.

Ja en la recta finals, Jesús Garcia-Gil, amb la seva ponència sobre la recerca en el context dels museus de ciència, ens preparava per la darrera conferència del dia, la duta a terme per l’actual director del museu Darder, Lluís Figueras, i per Georgina Gratacòs, que ens varen presentar un avantprojecte del que podria ser el futur Museu Darder, un museu adaptat a les actuals necessitats i en el que s’intentarà dignificar, col·locant-la en un lloc prominent, la col·lecció Darder.