Desprès d’una setmana de mal temps, el diumenge dia 15 vàrem poder gaudir d’un autèntic dia de primavera, un fet que va acabar d’arrodonir la visita que vàrem dur a terme a la vil·la romana de Vilauba.
Feia tres anys que el Centre d’Estudis no organitzava una sortida a aquest complex, motiu pel qual aquesta visita despertava un cert interès per als socis. D’una banda per les troballes dutes a terme a partir del 2014 en que la carretera de Pujarnol va deixar de travessar les excavacions pel mig i d’altra per la promesa d’una sorpresa en forma de visita virtual .
D’entrada en Pere Castanyer, coordinador de les excavacions arqueològiques de Vilauba, ens ha fet un breu repas del que ha estat la història de Vilauba, des del seu descobriment l’any 1932, fins al dia d’avui i a continuació ens hem dirigit cap el rebost on desprès d’unes breus explicacions, en Daniel Baños de Projecte 3D, ens ha desvetllat la sorpresa: mitjançant una «tablet» poder fer una visita virtual al rebost, alternant entre l’època romana i l’actual. Experiència que hem repetit desprès a larari i on en Pere ha completat les explicacions desvetllant-nos un altre misteri: a qui corresponia la quarta figureta trobada en aquest lloc.
I abans d’anar cap a la part visigoda una parada per veure el que ha sortit a la llum desprès del desviaments de la carretera i que venen a completar tot el conjunt termal, ja que la desviació de la mateixa va permetre accedir a una zona totalment verge i on quedat al descobert la canalització perimetral que recollia les aigües pluvials i també de les diferents sales de bany, feta amb una base de teules i rajols i ben delimitada per petits murets fets amb travertí i rierencs.