La tercera conferència del curs d’història de la literatura, impartida pel professor Lluís Rius i Oliva, va tenir lloc el divendres 16 de desembre i va estar dedicada a la figura de Ramon Llull, del qual aquest 2016 s’han commemorat els 700 anys de la seva mort.
El professor Rius va estructurar la seva conferència en tres parts: la biografia, la literatura i el pensament de Ramon Llull.
El mateix escriptor, en les seves obres, va traçar la pròpia autobiografia, per això se’n coneixen tants detalls: el seu naixement a Mallorca i la vinculació amb la cort de Jaume II, les aparicions de Jesucrist que van determinar la seva conversió, l´etapa de formació i estudi de l´àrab, la creació d’escoles de missioners, els viatges per tota la Mediterrània. Tota una vida dedicada a un objectiu, la conversió dels infidels al cristianisme.
El professor ens ho va demostrar amb imatges del Brevículum i fragments de les obres Phantasticus i Vida coetània .
Llull entenia la literatura com un instrument de persuasió, al servei del seu objectiu .
La seva obra, de gran magnitud, més de 260 llibres , escrita en quatre llengües ( català, provençal, llatí i àrab ) ,abraça les més diverses branques del saber : Filosofia, Teologia, Medicina, Astronomia, Literatura i altres.
L’obra literària tracta tots els gèneres de l´època. El professor va destacar de les seves novel.les: Blanquerna (que inclou el Llibre d’Amic e Amat) i El llibre de meravelles o Fèlix (que inclou el Llibre de les bèsties). Pel que fa a la poesia, va destacar: El cant de Ramon i Lo Desconhort.
Ramon Llull ha transcendit com ” el creador del català literari “, perquè va crear un model de llengua que van seguir altres escriptors.
La seva influència literària es troba en el “Tirant lo Blanc” de Joanot Martorell que s´inspirà en el llibre de l´Orde de Cavalleria.
El CEC de Banyoles ha volgut participar , amb aquesta conferència, en la celebració de l’Any Llull que s´ha tancat aquest desembre.