La darrera sortida del curs d’Història de la Literatura Catalana va tenir lloc dissabte 22 d’abril.

Al matí vam visitar la Vil.la Joana de Vallvidrera, on va morir el poeta Jacint Verdaguer el 10 de juny de 1902.

Vam fer una visita guiada per les estances d’aquesta masia situada a Collserola, que al segle XIX va ser restaurada per Ramon Miralles (alcalde de Sarrià) i s’oferí com a estada al poeta, malalt de tuberculosi, on hi va morir poc temps després.

Actualment pertany al MUHBA que l’ha reconvertit en “Casa de la Literatura” i espai de “Memòria del Poeta”.

Després de la visita, en un matí radiant de primavera, l’autocar ens va portar fins a la plaça de Catalunya de Barcelona. Allà vam disposar de temps lliure per dinar, passejar i gaudir amb bona companyia.

A la tarda, una altra visita guiada en un edifici significatiu: la seu de l’Ateneu barcelonès”, al palau Savassona des de 1906.

L’Ateneu és, des de mitjans del segle XIX fins als nostres dies, una entitat cultural privada, que actualment té 4.000 socis i que és el lloc de trobada intel·lectual i promoció cultural de la ciutat.

Al llarg de la seva història ha tingut presidents notables com Àngel Guimerà o Pompeu Fabra. No cal dir que l’han freqüentat gairebé tots els nostres escriptors: Jacint Verdaguer, Joan Maragall, Eugeni d’Ors, Josep Mª de Segarra, Josep Pla i molts altres.

La joia de l’Ateneu és la biblioteca, d’arquitectura i decoració modernistes. En la seva construcció hi va participar l’arquitecte Josep Mª Jujol. Conté un fons bibliogràfic de 300.000 llibres (especialment d’Humanitats).

Acabada la visita vam tornar cap a Banyoles molt satisfets d’un dia ple d’activitat, cultura i literatura. Un feliç pròleg de Sant Jordi