La sortida corresponent a la sisena conferència del curs d’Història de la Literatura Catalana es va realitzar el diumenge 19 de març i vam visitar Vallbona de les Monges, Guimerà i Vallfogona de Riucorb.
Al monestir femení de l’orde del Cister de Vallbona, vam començar la visita pel claustre. Aquest té la particularitat que les quatre ales corresponen a segles diferents i cadascuna conserva el seu estil. Així la primera, que és del segle XII, presenta un romànic auster. D’un segle més tard és l’ala següent i els capitells ja estan decorats i s’obren uns òculs que donen lluminositat. L’ala del segle XIV, plenament gòtica, té una gran alçada i voltes de creueria. Finalment l’ala del segle XV és d’estil neoromànic.
Des del claustre s’accedeix a la sala capitular (gòtica del segle XV) amb làpides d’enterraments d’algunes abadesses.
A l’església (segles XII- XIV) destaquen els dos cimboris octogonals i el panteó reial de Violant d’Hongria (segona esposa del rei Jaume I).
Aquest monestir ha estat sempre habitat per les monges cistercenques i sorprèn per la seva bona conservació, polidesa, elegància i interès artístic.
Camí de Guimerà vam comentar la història del monestir de Vallsanta (segle XIII) que acollí la comunitat de Santa Maria de Bovera on, al segle XV, el pintor nascut a Banyoles Francesc Solives, pintà el retaule de la Mare de Déu.
A Guimerà vam pujar pels carrers costeruts fins al castell. Vam entrar a l’església gòtica de Santa Maria i contemplàrem el retaule de l’Assumpció, obra de Josep Mª Jujol, arquitecte de formació modernista i col·laborador d’Antoni Gaudí. És un retaule, acabat al 1945, d’alabastre i policromat. També és de Jujol el sagrari. A l’església hi ha una reproducció d’un retaule del segle XV conservat al Museu Episcopal de Vic.
El senyor Josep, veí de Guimerà, que ens obrí l’església, ens acompanyà i il·lustrà amb les seves entusiàstiques explicacions.
A l’hora de dinar, en un restaurant de Guimerà, vam brindar pels nostres companys Joseps que celebraven l’onomàstica.
A la tarda ens dirigírem a Vallfogona de Riucorb, localitat de la qual fou rector Francesc Vicent Garcia, l’autor més representatiu del Barroc català.
A l’església parroquial hi ha un petit centre d’interpretació del reconegut «Rector». Hi vam visualitzar un documental sobre la seva vida i obra i recordàrem l’empremta que deixà en aquesta església (on va fer construir una capella barroca dedicada a Santa Bàrbara) i en aquesta petita vila de la Vall del Corb.
Llegírem alguns poemes de F.V.Garcia com a homenatge a aquest significatiu escriptor.
Vam gaudir d’un dia radiant de primavera, una bonica diada de Sant Josep molt ben aprofitada, densa d’activitat, història i literatura.