La quarta sortida del curs d’Història de la Literatura Catalana va tenir lloc aquest diumenge 22 de gener.

Al matí vam fer una visita guiada, acompanyats de la Iraida i en Josep Mª, per la vila de Peralada, llegint fragments de la Crònica de Ramon Muntaner, fill del poble, i també alguns fragments de la Crònica de Bernat Desclot. Vam visitar el Centre Cultural de S.Domènec, que inclou el museu de la vila i un claustre romànic transportat al convent dels Dominics al s.XVI. Sota una pluja intensa vam passejar pels indrets més significatius: la plaça major, la casa natal de Muntaner i l’església de S.Martí.

Posteriorment ens dirigírem a l’església romànica de S.Tomàs de Fluvià, on l’Andrea Ferrer, conservadora del museu arqueològic de Banyoles, ens esperava per fer-nos de guia la resta de la jornada. L’Andrea ens va explicar les característiques de l’edificació, així com del conjunt pictòric. Una composició dominada pel Crist en Majestat de l’àbsis, acompanyat dels Evangelistes, i la part superior de la volta de la nau amb escenes sobre la figura de Jesús. Es tracta d’unes pintures murals del s.XII-XIII, conservades “in situ” i d’un gran valor, sobretot per l’originalitat del relat temàtic.

Vam dinar a S.Miquel de Fluvià i a la tarda visitàrem l’abadia i l’entorn, recentment restaurat. L’imponent edifici benedictí del s.XI va ser fortificat posteriorment. El campanar és del s.XII. L’interior conté magnífics capitells esculpilts. En el seu recolliment hi vam llegir fragments del llibre d’Amic e Amat de Ramon Llull.

Observàrem elements de construcció i decoratius fets amb traquita, roca volcànica extreta de les pedreres de Vilacolum.

La recent intervenció arqueològica ha posat al descobert un fossat del s.XIV, restes del claustre romànic i la porta d’accés a aquest. Una intervenció que considerem acurada i que ens agradaria que servís de model per al nostre monestir de S.Esteve.

Acabàrem la jornada visitant el forn romà (s.I – II d.C.).

Una sortida intensa i molt interessant, amb fred i pluja que realitzàrem entusiasmats.