La professora Rosa Planella, coordinadora del curs de literatura, va iniciar el cicle de conferències amb la primera, que porta per títol : Els orígens de la Llengua i la Literatura. La literatura trobadoresca. Les Quatre Grans Cròniques.

Partint del català com a llengua romànica , va seguir un recorregut històric des del “català preliterari” dels segles IX a XI , als primers textos de la llengua amb les Homilies d´Organyà com a mostra de la llengua literària escrita .Va continuar amb la literatura trobadoresca , que s´expressà en occità , comentant el significat de l´obra dels trobadors catalans més representatius amb els seus sirventesos, planys i cançons d´amor , fins arribar a les Quatre Grans Cròniques . Per il.lustrar l´obra de Jaume I , Bernat Desclot , Ramon Muntaner i Pere III es van llegir fragments d´aquestes i es va posar de relleu la seva importància històrica , literària i lingüística.

Cal ressaltar la bona acollida que ha tingut aquest curs , que ha assolit el màxim possible d´inscrits , com es va poder comprovar en aquesta primera sessió amb la sala del Museu Darder al màxim d´aforament.