El passat divendres 31 de maig a la sala d’actes del Museu Darder es va procedir al lliurament del “Premi Humanitats Joaquim Palmada i Teixidor” convocat pel Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, en la seva edició de l’any 2019.

Al premi van concórrer nou treballs en representació dels tres instituts de batxillerat del Pla de l’Estany.

D’aquests treballs, tres d’ells varen passar a la fase final, tal i com dictaven les normes del premi «el jurat haurà d’escollir els tres finalistes, que hauran de fer la presentació oral dels seus treballs el mateix dia del lliurament de premis».

Els tres treballs finalistes varen ser: «Para siempre. La historia del maestro Atenedoro Santos» de Berta Santos, «Emili Bruñol i Teixidor, desaparegut a la batalla de Belchite» de Laura Gratacós, i «El llegat de set dies d’agost. Banyoles abans i desprès dels Jocs Olímpics del 1992» de Berta Ribas.

Desprès de les presentacions orals, el jurat es va retirar a deliberar, jurat que estava format per Toni Sellarès (coordinador), Teresa Sabria (CECB), Jaume Colomer (CECB), Miquel Rustullet (CECB), Albert Bayot (IES Josep Brugulat), Guerau Palmada (IES Pla de l’Estany) i Xavier Xargay (IES Pere Alsius).

Finalment la guanyadora va ser la Laura Gratacós, de l’Institut Pere Alsius, que va fer un elaborat treball d’investigació per diversos arxius de l’estat, per tal d’esbrinar quins varen ser els darrers dies en la vida del soldat Emili Bruñol ferit de mort en la batalla de Belchite i del que la família no en va saber res més, tret d’un parell d’informes força contradictoris entre sí.