Tot just fa un any, en el decurs del Col·loqui de Tardor que sota el títol «Arquitectura gòtica a les terres de Girona. La construcció de l’església de Santa Maria dels Turers de Banyoles» vam organitzar juntament amb la Universitat de Girona, es va qüestionar el procès de construcció del temple gòtic, en referència al temple romànic primitiu, sobre el qual es va construir l’actual.

El debat que es va suscitar va ser tant ampli que l’endemà, en la visita que es va dur a terme al temple de Santa Maria, al que varen assistir diversos dels conferenciants, va sorgir la idea de realitzar una inspecció del subsòl del temple mitjançant radar d’impulsos.

Des de llavors que des del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles hem estat treballant per dur a terme aquesta inspecció.

Finalment i amb l’ajuda de la Diputació de Girona i amb el permís de la Parròquia i del Bisbat de Girona, avui dilluns dia 19, els nostre desig s’ha fet realitat i una empresa ha dut a terme aquesta feina.

Esperem que els resultats obtinguts serveixin als diferents estudiosos i investigadors, per que en breu puguin donar una interpretació més acurada del procès de construcció d’aquesta joia del gòtic religiós.