El diumenge 8 d’octubre hem fet la primera sortida de la temporada 2017-18 a dos petits veïnats de Cornellà del Terri: Pujals dels Pagesos i Palol de Farga.

Primer, anem a Pujals dels Pagesos, per visitar l’església de Santa Maria, i on l’historiador Antoni Torres ens hi esperava per fer-nos una explicació amb tot luxe de detalls, sobre la seva arquitectura, art i elements decoratius, com són el Crist en Majestat i la Creu d’orfebreria. Acabades les explicacions hem sortit a l’exterior on hem pogut contemplar l’actual campanar i les restes del d’espadanya, així com l’absis.

En la cruïlla de camins observem una creu de terme senzilla però ferma, aguantant el pas del temps i les envestides.

Acabada la visita a aquest primer nucli, marxem caminant direcció al veïnat de Palol de Farga. Travessem la carretera i baixem pel camí fins a tocar la torrentera de la Farga, seguint la seva vora anem a veure el pou de glaç. Sorprèn el seu bon estat i la fondària que té, tot i estar força descalçat, al mig d’un camp de conreu. Fa 7 metres de diàmetre i és el segon més gran de la comarca, després del de Palol de Revardit.

Seguim cap al Veïnat de Palol de Farga. Per una Butlla del Papa Benet VIII, de l’any 1017, és té noticies de la seva existència; ara fa mil anys, això s’hauria de celebrar! Es sap, també, que a principis del segle XIII pertanyia als canonges de Girona. És un veïnat format per mitja dotzena de masies de tipologia diversa, modificades i ampliades al llarg de la seva historia. Voltem pels afores i entrem dins el recinte, on podem admirar les finestres gòtic-renaixentistes de can Deri, del s. XIV-XVI, una de les masies més rellevants i nobles del veïnat. De mica en mica, com si ens costés deixar aquests paratges tant tranquils i bonics, marxem per reprendre el camí ara de tornada als cotxes, cap a Pujals dels Pagesos. S’ha pogut gaudir d’un bon matí solejat i un xic calorós de tardor, amb molt bona companyia. També cal donar les gràcies als veïns per la seva bona acollida.