Aquest diumenge, dia 10 de desembre de 2017, es va fer la tercera sortida de Conèixer el Pla de l’Estany.
Primer es va anar a visitar els voltants de l’ermita de Sant Maurici de Calç. En Miquel Rustullet ens va fer l’explicació de la seva història i fets. També ens va acompanyar a veure un arbre monumental anomenat el Roure de la Mestressa, ubicat al bosc, prop de la part del darrera de la Torre de Calç. I per últim es va entrar dins l’església.

Després es van deixar els cotxes a l’aparcament, prop de la font del Salt d’en Vila, on es va recordar les fontades que s’hi feien antigament i l’estada de mossèn Jacint Verdaguer, a l’any 1884. Es va baixar a la riera del Matamors per veure les tres cascades i poder observar les explicacions sobre la geologia de la zona que en Salvador Sarquella ens havia passat. Els més atrevits van pujar sobre les restes d’un antic molí a la vora de l’últim salt d’aigua.

Tot seguint a peu la carretera d’anar a Pujarnol, es va arribar a la Font del Salt del Molí, l’única de les tres que rajava aigua.
Pocs metres més avall es van visitar les restes del molí d’en Sotirà, on encara es pot veure on hi havia la gran bassa per l’aigua i trossos de les parets del molí.

Es va reprendre el camí, seguint la carretera a Pujarnol fins la font de Ginestar, al fons del giravolt, on va donar peu a explicar la llegenda del riu Matamors i d’altres per mà de l’Àngel Vergés.
Després de passar una bona estona, tots tornàrem a buscar els cotxes i cap a dinar.