Aquest diumenge, 2 d’abril, s’ha fet la setena i última sortida de la temporada. En Llorenç Anglada ens esperava dins del poble de Vilert amb les claus per entrar a l’església de Santa Maria i la capella de Sant Esteve de Vilert. En Jordi Galofré també hi era disposat a fer-nos les explicacions històriques.

En primer lloc visitem l’església de Santa Maria de Vilert, de origen romànic, però restaurada en diverses èpoques, de manera que podem veure romànic, gòtic,… ; el millor és la calaixera de dins la sagristia. A fora, mirem el campanar des de la plaça i l’antic cementiri. Seguint el carrer avall trobem les escales per baixar a la font de Beu i Tapa, esmentada al segle XVIII, a la que li falta el tap i l’aigua va rajant. Pugem a peu a la rajoleria de ca l’Abella, passem al cantó de ca n’Abella, des d’on s’atalaia una bonica vista. En Carles Puncernau ens explica com funcionaven els forns on es coïen les rajoles i teules. Al tornar a buscar els cotxes entrem a visitar la Capella de Sant Esteve al cantó del cementiri, on li falta el retaule del que no se sap on se’l van endur.

En acabat anem fins al poble d’Orfes, on en Jordi Galofré ens fa observar les pedres d’algunes llindes de portes i finestres de la plaça, la majoria dels anys 1700. Pugem cap a les ruïnes de l’ermita de Sant Roc, sobre un petit turó, erigida amb motiu de la terrible pesta que el segle XVII assotà especialment aquests indrets. Al baixar parem a veure la Creu de can Gai, datada del 1606. Ens aturem davant de l’església de Santa Maria d’Orfes, on ens fa l’explicació històrica i tot seguit entrem a visitar-la; també hi ha una calaixera dins la sagristia, més gran que la de Vilert.

Per acabar tornem enrere cap a Vilert, ens parem al trencat del veïnat de les Anglades per visitar el Castell de Vilert de mà del propietari actual, en Llorenç Anglada. En queden actualment molt poques restes, només es poden apreciar les fosses que l’envoltaven per dos costats i la cisterna que mesura uns 5×2 m. De tornada als cotxes visitem algunes de les deu cases del veïnat.

Moltes gràcies a en Jordi Galofré i en Llorenç Anglada que ens han fet de guia en tot el recorregut.

Per aquesta temporada, acabem les sortides de Conèixer el Pla de l’Estany. Des de tot l’equip desitgem que us hagin agradat i que la propera ens tornem a retrobar.