El diumenge 8 de gener es va fer la quarta sortida de la temporada a Fontcoberta. Va ser una sortida que ens va dur al llarg del Pla de Martís: de la platja d’Espolla fins el biot de can Moner. Aproximadament uns tres kilòmetres d’anada i, després tornar.
En Jaume Colomer ens va introduir en la formació geològica i hidrològica de la Platja, va parlar de la pedrera, dels bullidors i també dels triops. Un dels assistents va explicar que de jovenet havia aprés a nadar en aquest lloc, això fa palès que abans les déus anaven més plenes, mentre que ara porta casi tres anys sense sorgir aigua. Tot passant per un camí que voreja la platja, recuperat de fa poc temps, vam arribar on es fan excavacions d’assentaments del neolític. Ens va acompanyar fins el monòlit de terme dels quatre municipis amb les restes malmeses del padró Sant Galderic.
Per la seva banda, en Miquel Rustullet ens va dur de la mà d’en Pere Alsius i Torrent, en una excursió realitzada l’any 1883, que va fer de Banyoles fins a Esponellà. L’article que va publicar a la Revista de Banyoles, número 989, del març de 2016, en les pàgines 26 a la 33, podem trobar la part que correspon a la sortida d’aquest diumenge. També ens va acompanyar amb imatges i anècdotes de l’activitat de l’aeròdrom militar que hi va haver des de la guerra civil fins l’any 1960.
Desprès vàrem deixar l’antic camí que menava d’Esponellà al Collell, i que passava pel pont medieval i la reconstruïda creu de terme del Pla de Martís, per visitar el salt del rec d’Espolla. Al no haver-hi aigua, està totalment cobert de molsa, donant un to verd vellutat de conte de fades dins d’un entorn emboscat. Al fons seguint el corriol es troba la font d’aigua cristal·lina de ca l’Hospici i el biot que ara no rega cap a l’hort de can Moner.