En un matí cobert pels núvols, però no gaire fred, el dimarts dia 10 de gener ens hem trobat per anar a netejar l’entorn de la font del Salt d’en Vila al municipi de Porqueres, en el quilòmetre 3 de la carretera que puja a Rocacorba passant per Pujarnol, a la riba dreta del Matamors.

Per aquesta ocasió ens hem trobat 10 «jubilats» amb ganes de treballar i lluitar per recuperar el nostre patrimoni comarcal i hem dedicat el nostre esforç a rescatar aquest lloc que ja va ser visitat per en Mossèn Cinto Verdaguer l’agost del 1884, quan va visitar Banyoles, i que la natura ens l’estava prenent. Un monòlit aixecat per l’Ajuntament de Porqueres recorda que en aquella data Mossèn Cinto va recitar uns versos del seu poema Canigó als seus amics de Banyoles.

En aquest paratge a més de la font, que en aquests dia queia gota a gota, hi ha dos salts d’aigua originats pel propi Matamors, el d’en Vila de Dalt i de Baix. Ambdós es mereixen una visita.

Resumint, hem netejat tot l’entorn de la font, els bancs, el monòlit i la taula que hi ha uns graons més avall, així com els graons que existeixen en el segon tram del corriol que ens permet baixar des de la carretera fins a la font. En una propera actuació intentarem fer algú graó nou en el primer tram de la baixada, refer l’empedrat que conformen el lloc per asseure’s als bancs i condicionar una mica millor els dos caminois que porten als dos saltants abans esmentats.