El diumenge 14 de gener al matí, vam fer la sortida a Esponellà. Primer vam anar a veure les ruïnes del Castell d’Esponellà. En Jordi Merino, responsable de les excavacions que s’hi fan, ens hi va acompanyar, tot fent una ruta per la zona, amb les seves explicacions sobre la història del lloc i sobre les troballes més importants que s’hi han fet els últims anys. Vam fer un recorregut per les muralles de doble paret, per les torres de vigia, per les sales nobles del castell, pels seus carrers; vam veure cisternes, projectes de geleres, l’església on encara hi ha una pica de mans i algunes rajoles boniques i la porta d’entrada amb el marc de marbre, un forat amb una sala fonda i rodona que creu que podia haver estat una presó, el fossat… Tot envoltat d’una vista increïble des de dalt del turó.
Vam tornar a refer el camí i vam baixar cap al poble d’Esponellà. Per grups, vam entrar en el magatzem de l’Ajuntament a veure les pedres que hi tenen guardades de les darreres excavacions: finestrals, adorns de portes i finestres, escuts dels senyors barons, i un castell com fet ahir, que no se sap quin representa.
Ens vam acostar a veure la façana de l’església de sant Cebrià d’Esponellà, però no hi vam poder entrar perquè coincidia que en aquell moment hi havia missa. El mateix Jordi Merino ens va fer l’explicació de la seva arquitectura i història. En la façana també s’hi poden veure, en molt bon estat, els escuts dels senyors del castell d’Esponellà.
Vam tornar a agafar els cotxes per anar cap a Mas Auró, on ens esperava la senyora Carme Salvador. L’Enric Múrio en va portar fins al camp d’oliveres, on ens va donar tota la informació sobre el seu creixement i sobre la recollida de les olives. Després vam entrar en el magatzem on hi ha la botiga i el trull per a l’elaboració de l’oli. L’Enric també es va encarregar d’explicar-nos tot el procés que segueixen fins aconseguir un oli de molt bona qualitat. I per acabar ens van obsequiar amb un tastet d’olis i, tothom que va voler, en va poder comprar.