Diumenge 11 novembre, hem fet la segona sortida de la temporada 2018-19, a Porqueres i un xic a Sant Miquel de Campmajor.

Deixem els cotxes aparcats en el trencant d’anar cap al Bosc d’en Ginebreda, i seguim El Camí. Baixem per darrera els contenidors, un corriol amb una forta baixada i quan arribem sota la línies de la llum a mà esquerra entrem al bosquet, on en Carles Puncernau ens ensenya un gran esvoranc d’uns 8–10 metres, un forat que no es veu on acaba. En Salvador Sarquella ens explica que és degut a una falla. Un xic més enllà ja es troben escampades pel terra roques de guix i veiem una petita guixera.

Retornem al corriol i a pocs metres entrem al bosquet cap a la dreta i en el fons ens trobem la Pedrera de Guix de l’Arn, on temps enrere havia hagut una gran explotació de guix. Podem veure un talús d’entre 6 i 8 metres d’alçada i una llargada superior als 50 metres, on la major part és de guix. En Salvador ens fa una excel·lent explicació del com i perquè hi ha guix. Seguim el camí i trobem les restes d’una barraca amb un foc, en Carles ens explica que servia d’aixopluc als treballadors, així com també per endreçar-hi les eines. I ens acompanya fins, no gaire lluny, al Forn de Guix, de base gairebé quadrada, de llenya, amb força bon estat, amb restes de les cendres del forn pels voltants, on ens exposa com es realitzava els treballs en aquest lloc.

Seguim la riera de l’Arn, gaudim de l’aigua com corra i salta, fins arribar a la Font de l’Arn, és en la frontera de Porqueres i Sant Miquel de Campmajor. Davant de la font, a l’altre cantó de la carretera, podem veure el mas de l’Arn. Continuem riera avall anant en compta amb els filferros de corrent i després amb el fang. I arribem al Forn de la Guixera del mas Nou, és a prop la casa del Mas Nou, un mas avui en ruïnes, en Carles ens diu que hi havia dos forns, aquest n’és un. A la pedrera de guix del mas Nou no hi arribem, degut a la dificultat del camí enfangat. Tot i així, alguns agosarats van arribar fins a la guixera del mas Nou, van veure que hi havia un cotxe estimbat i que s’havia format una bassa per efecte de les darreres pluges.

Donem per acabada la sortida i tornem a refer el camí per la tornada.

Gràcies per assistir-hi!

Guiatge: Salvador Sarquella, Carles Puncernau i Elisabet Saus.