Diumenge 12 de gener, es fa la quarta sortida d’aquesta temporada 2019-2020, a Cornellà del Terri i a Palol de Revardit.

Deixem els cotxes a Cornellà per agafar el camí que va a Palol. Ens abriguem bé, doncs fa molt fred. Aquesta sortida és guiada per en Rafel Ponsatí, qui ens dona les explicacions per molts dels llocs on anem passant.

Al passar pel cantó de can Borrell, que havia estat Museu de Salamina, veiem que l’estant restaurant degut al seu mal estat. Podem veure la façana que encara conserva part de l’estructura original.

Arribem al Castell de Palol on ja hi ha més gent que fa estona ens està esperant. Podem entrar dins i veure totes les sales de baix fins a dalt de la torre. A la part baixa podem gaudir d’una exposició de pintures i pessebres. En Rafel ens guia i explica els punts importants de la part exterior del recinte i, també, dins l’església de Sant Miquel. En Rafel ens fa adonar que des de la torre del castell es poden veure unes lletres a la teulada de l’ajuntament, just al davant.

Reprenem la ruta, ja no fa tant fred, fins a la Bòbila d’Ermedàs. És en Joaquim Tremoleda qui ens fa l’explicació de l’activitat que fa tants anys hi va haver en aquest espai. Ens transporta a l’època romana, i és com si poguéssim veure com vivien, què menjaven, on dormien, què hi feien, com ho fabricaven, què es trigava en coure les fornades, perquè en aquest lloc, com ho transportaven, a on ho portaven…

Abans no marxem del tot visitem el paratge de la Font de Can Ferronic, que està pròxim a la bòbila, i observem com d’aquest lloc es va extreure el fang. I tornem cap a Cornellà.