Diumenge 14 octubre, hem fet la primera sortida de la temporada 2018-19, a Banyoles. Es comença a l’Estany, en la pesquera d’informació, a pocs metres de l’Estany, ja en el rec Guèmol fem una atenció especial al Pollancre del rec de Guèmol (Populus nigra), doncs és un arbre qualificat com a monumental en el llibre de l’Ernest Costa del 1995, hem comprovat la mida de la circumferència de soca 6’75 m, ha crescut molt, casi un metre des de l’última mesura de 5’80m. Li hem posar un rètol de fusta amb el seu nom.

Seguim el rec de Guèmol avall, comentant els rentadors dels veïns i el públic de les Rodes, passem per sobre en les zones on està tapat. Passada la Clínica, arribem en una desviació del rec, cap als horts d’en Bota, on es conta el seu funcionament.

Com que aquest diumenge hi ha missa a l’església del Remei, hi anem tot seguit abans no comenci. Trobem al feligresos resant el rosari, s’explica la història de l’església i del barri. Quan acaben de resar el rosari podem entrar dins. Arribem a Can Cisó de Guèmol, observem tristament el seu estat deplorable, es mostra la seva arquitectura, com hi vivien i hi treballaven antigament. Visitem el Veïnat de Guèmol. Antigament el veïnat de Guèmol estava format per Can Cisó, Mas Pujades, l’església del Remei i el Mas Llucià, un nucli que ja existia a l’Edat Mitjana. Arribem al rentador de Guèmol passant pels horts, darrera de les cases.

En el Parc 1 d’octubre deixem el veïnat de Guèmol, i pugem cap al Puig de la Puda de 205 m. alçada, des de dalt es veu Puig de can Campolier, de Miàniques de 217 m. alçada; la serralada de Rocacorba i per l’altre cantó el veïnat de Guèmol amb el Puig de Guèmol de 203 m. alçada i el Puig de Ramis, el de l’Ajuntament Banyoles, 178 m. alçada. S’explica la formació geològica de tots els pujolets dels voltants. Baixem i tornem a pujar cap al Puig d’en Colomer, 207 m. alçada, per acabar al mirador de Joan de Palau.

Gràcies per assistir-hi, tot i la pluja!

Guiatge: Elisabet Saus i Rafel Ponsatí.