La comarca del Pla de l’Estany. Gènesi i reptes de futur
Una cinquantena de socis va assistir, el dijous 21 d’octubre, a la presentació del llibre La comarca del Pla de l’Estany. Gènesi i reptes de futur. Es tracta del Quadern núm. 40 de les publicacions del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles. La presentació va anar a càrrec de Jordi Xena.
És un llibre que té dues parts. La primera part, redactada per Jordi Galofré, és el relat de la lluita per aconseguir el reconeixement de la comarca enuns moments de canvis i esperances. El reconeixement, que va arribar l’any 1988, va ser el fruit de més de cinquanta anys de reivindicació. Malgrat el fracàs inicial a la dècada de 1930 i el parèntesi forçat de la dictadura franquista, no van faltar mai ciutadans que van mantenir viu el convenciment que Banyoles i la seva rodalia constituïen una comarca, totalment diferenciada de les comarques veïnes. Al llarg dels anys es va mantenir una voluntat popular, tossudament expressada, sense defalliments. Hi destaquen especialment les aportacions de banyolins il·lustres, com Jaume Butinyà, Joan Vilardell, Tomàs Cortada i Jeroni Moner, tots ells socis del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles.
La segona part, coordinada per Joan Nogué amb les aportacions de Ramon Folch, Anna Roca, Javier Martín–Uceda i Laura Olivas, planteja noves directrius, noves mirades, reptes de futur en definitiva, repensant com volem que sigui aquesta comarca i quines noves necessitats es plantegen. El Pla de l’Estany és una comarca de dimensions reduïdes però d’una gran diversitat i riquesa, amb potencialitats que cal desenvolupar, sempre amb criteris de sostenibilitat i pensament creatiu. Aquest llibre vol contribuir a enfortir la consciència comarcal i a obrir nous camins per encarar el futur.