Diumenge 10 d’octubre de 2021, amb l’assistència d’una quarantena de persones, fem la primera sortida de la temporada 2021-22, en aquesta ocasió per Banyoles, tot visitant uns quants molins i resseguint bona part del rec Major.

Comencem la sortida a  Molí de Can Boada, que aprofitava l’aigua de la riera Vella. Els propietaris, en Josep Juandó i la seva senyora, ens hi fan una rebuda molt cordial. Ens inviten a entrar als baixos de casa  seva, on hi ha tres molins, i ens fan una bona explicació de com funcionaven, amb projecció d’imatges inclosa. Cal remarcar que l’actual camí de Can Boada era l’antic camí de Bàscara. Al passar per la casa de la Creu d’en Trull, l’Elisabet Saus ens explica una llegenda sobre el dimoni. Un dels assistents ens comenta que antigament, en aquesta casa, hi guardaven la roba, les sabates i els carros de les persones dels pobles dels voltants que anaven a Banyoles. Ja retrobant el rec Major (que havíem deixat a la Farga) ens parem a veure l’espai del Molí d’en Baqué i també el de Cal Nocaire. En el petit parc amb enginys amb aigua, en Carles Puncernau ens hi fa notar què és un moli de sang. Passem pel Salt de Can Pujol i arribem al Tint, on entrem i en Carles ens explica el funcionament dels diferents tipus de molins. En el Molí dels Paraires en Rafel Ponsatí comenta el funcionament del gremi dels paraires. Al Molí de la plaça Major, Cal Moliner, també hi entrem i veiem el funcionament de les comportes i com es mou la roda de caixons. A Can Quim del rec admirem el xiprer monumental que hi ha i la Pilar Castel ens parla sobre altres activitats que es feien als recs, com ara la pesca i el bany. Podem contemplar els nombrosos safarejos que encara queden en aquesta part del rec tot anant cap al Límit de l’estany, on la Pilar ens explica alguns detalls sobre la utilitat d’aquesta construcció singular. Acabem la sortida a l’inici del rec Major, a tocar dels Banys Vells.

Val a dir que és una ruta que es pot repetir amb facilitat de forma individual, perquè en tot el recorregut del rec Major hi ha plafons explicatius dels molins i dels altres elements que hi havia hagut.