Carregant Esdeveniments

« Todos los Eventos

  • Aquest event ja ha passat.

Conèixer el Pla de l’Estany. Banyoles.

març 9, 2014

El diumenge 9 de març de 2014 va tenir una nova sortida del Cicle Conèixer el Pla de l’Estany. En aquesta ocasió l’itinerari va transcórrer íntegrament per la ciutat de Banyoles.
Es va visitar en primer lloc la col·lecció de miniatures de carros de l’antic carreter Josep Congost i Coll, de cal Carreter del carrer del Canat de Banyoles, que comprén diverses tipologies de carros i eines agrícoles, amb unes maquetes fetes a escala i amb una gran gran precisió. La visita va donar peu a un diàleg molt profitós entre Josep Congost i alguns dels visitants, que aportaven els seus records i vivències.
En segon lloc es va anar a visitar l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany, situat a l’antic monestir de Sant Esteve. De la mà de la seva directora, Núria Batllem, els visitants van poder conèixer quina és la funció de l’arxiu comarcal i veure el procés que se segueix a l’hora de tractar i conservar els documents que ingressen a l’arxiu. Es van poder contemplar alguns dels documents conservats, com la Sentència arbitral del 20 d’abril de 1303, coneguda com la Carta Municipal de Banyoles. Es va visitar també la Biblioteca de la Casa Missió, que conserva els llibres que utilitzaven els missioners per preparar-se per a les seves activitats apostòliques.
En tercer lloc es va visitar l’església i el claustre del monestir de Sant Esteve. L’arquitecte Jeroni Moner va guiar la visita i va explicar com l’església del monestir es va refer totalment al segle XVIII i constitueix un magnífic exemple de l’arquitectura barroca catalana. Després de l’església es va refer el claustre que és també un bon exponent de claustre barroc, tot i que una sèrie de circumstàncies van provocar que la seva construcció s’allargassés fins ben entrat el segle XIX.
Finalment, es va visitar l’arqueta de sant Martirià, una obra mestra de l’orfebreria gòtica catalana. Seguint les explicacions de Jordi Galofré, els visitants van poder observar amb deteniment els detalls de l’arqueta i de les escultures que de moment s’han pogut recuperar després del brutal robatori del 12 de gener de 1980.
L’assistència va ser d’unes 90 persones.

Detalls

Data:
març 9, 2014
Esdeveniment Categories:
,