El dissabte 26 de gener, l´enginyer geòleg Roger Ruiz Carulla, professor del Departament d´ Enginyeria Civil i Ambiental de la Universitat Politècnica de Barcelona de i especialista en la utilització dels drons en l´enginyeria geològica i civil, ens oferí la 4ª conferència de l´actual curs de “Recursos, Riscos, Impactes i Gestió”, titulada “Els drons en Enginyeria geològica”.
Inicià la seva intervenció explicant l´interès que tenen els estudis universitaris d´enginyeria geològica respecte a les investigacions en aquest camp, a la seva aplicació a la Geologia i a la prevenció de riscos provocats pels moviments de vessant que poden afectar les nostres activitats d´ocupació del territori.
A continuació ens presentà uns quants films curts per il.lustrar la magnitud i el risc de diferents moviments de vessant de diverses zones terrestres: caigudes de blocs amb i sense fragmentació, corrents de pedres i fang, corrents d´arrossegalls, etc.
Després d´aquesta introducció, desenvolupà els següents continguts :
1.Enginyeria geològica i moviments de vessant.
Comparà les seves investigacions de camp abans i després de la utilització dels drons com a eina per realitzar-les, destacant la quantitat i la varietat d´informació que es pot obtenir en poc temps, a més a més d´evitar el risc personal de treballar sota els penya-segats.
2.Drons: tipologies i característiques.
- Explicació del potencial dels drons respecte de:
- El treball en zones de difícil accés proporciona nous punts de vista per fer investigació.
- L´altura de vol baixa (ha de ser inferior per llei a 120 metres) permet obtenir imatges d´alta resolució.
- La periodicitat del vol es pot realitzar quan convingui, sense dependre de tercers.
- La llibertat de selecció de sensors per instal.lar-hi: càmeres fotogràfiques, tèrmiques, multiespectrals, etc.
- La valoració del seu cost: sistema d´adquisició, tractament i manteniment, assegurances, certificats de vol, accidents, panes, etc.
- La combinació amb fotogrametria per obtenir cartografies, totpografies, ortofotos, models 3D, etc.
Aquest gran potencial permet tenir noves eines de mesura i caracterització en aplicacions tècniques i científiques.
- Comparació del funcionament i utilitat dels multicòpters amb els d´ala fixa.
- Comparació d´un dron de construcció pròpia amb un dron llest per volar.
- Descripció i utilitat dels elements d´un dron de construcció pròpia.
- Descripció, funcionament i utilitat de diferents tipus de drons : tipus senzill (Hubsan H107C i DJI F450) fins a tipus més complexos (DJI Inspire 1 Pro, DJI Inspire 2, DJI S900 i HexaCarbonFram).
3.Com es treballa amb Drons.
- Explicació detallada de les pautes del treball amb drons segons la informació que es vol obtenir de l´indret a estudiar.
- Explicació de conceptes de fotogrametria.
- Utilització de la fotogrametria digital per passar de fotogradies 2D a un núvol de punts 3D.
- Tècniques de: captura d´imatges, orientació d´imatges, creació d´un núvol de punts, generació d´una malla 3D, texturització, georeferenciació, classificació d´un núvol de punts amb diferents finalitats, disseny del pla de vol segons la superfície a treballar, modelització digital d´elevacions, avaluació de volums, obtenció de perfils de desprendiments, anàlisi, caracterització i mesura dels fragments sedimentats després dels trencaments.
- Estudi de les discontinuitats en un massís rocós. Aplicació a una zona del Parc d´Aigüestortes.
4. Cas del Castell de Mur: estudi d´un recent desprendiment en aquesta zona.
- Aplicació de la tecnologia descrita anteriorment, reconstrucció del volum de roca caiguda, evolució geomorfològica dels blocs i anàlisis d´estabilitat segons diferents paràmetres.
5.Cas del “Monasterio de Piedra”
- Aplicació de la tecnologia descrita anteriorment per calcular els possibles riscos en aquesta zona, molt visitada pel seu bell paisatge.
- Definició de volums inestables.
- Simulacions de propagació de blocs si hi ha trencaments i possibles zones afectades.
- Quantificació del risc.
La simpatia, l´entusiasme, el coneixement i la capacitat de divulgació del professor Roger Ruiz Carulla, ens va apropar amb claretat, i d´una manera pràctica i amena, a una temàtica complexa com és l´aplicació dels Drons en Enginyeria geològica. Li volem agraïr moltíssim la seva participació en el curs de Patrimoni Geològic.