Diumenge 13 gener, hem fet la quarta sortida de la temporada 2018-19, a Porqueres (veïnat d’Usall) – Fontcoberta.

Deixem els cotxes davant de l’empresa Induxtra, El senyor Fernando Font ens obre les portes de l’empresa perquè hi entrem i comença a explicar-nos els productes que hi fan i les  barreges d’ingredients per alimentació humana, sobretot llets en pols; controls que passen, clients a qui serveixen… Anem passant d’una sala a un altra, li preguntem dubtes i ell ens els respon. Realment ha estat una visita molt interessant.

Sortim i anem cap a la platja d’Espolla. Passem pel pont de sobre l’autovia i observem un camp de verdures ecològiques proper, tal i com ens havia indicat el senyor Fernando Font. Arribem al començament del nou camí que voreja la Platja d’Espolla, tot contemplant les escultures dels amfibis i el triops.

Arribem a la Roca Foradada i en Carles Puncernau llegeix un text preparat per en Jaume Colomer, qui no va poder assistir a la sortida, on ens explica com ha estat la cinquena campanya d´excavacions al jaciment. S’ha descobert que la zona va acollir un gran assentament de neandertals que vivien en cabanes durant períodes de sequera i aprofitaven els estanyols com a lloc per a la caça. També s’ha trobat un còdol que servia per tallar eines de pedra i una ascla, o tros de pedra tallada, que està feta a partir de quarsita i encara conserva el tall.

Seguim el camí i arribem a can Traver Nou. La Pilar Castel en documenta amb una història real i tràgica de com aquesta construcció del segle XVIII formava part de l’antic mas de can Traver. Es comenta, també, que a tocar la casa hi ha un refugi antiaeri de la Guerra Civil.

Seguim camí enllà, tornem a passar un altre pont sobre l’autovia. Arribem al grup de cases que hi ha prop de l’església de Sant Cristòfol.

Quan passem per can Guilana, la Anna Morlans ens mostra les reformes noucentistes efectuades a la façana: en les portes de la planta baixa, en algunes de les finestres, la galeria… i al portal d’entrada. Però encara s’hi poden veure elements arquitectònics d’època medieval, com ara la cabanya amb un gran arc de pedra i algunes de les seves obertures.

Arribem al nucli del veïnat d’Usall. Observem el majestuós Xiprer d’Usall al cantó de l’església, el cementiri i el pont que comunica la rectoria amb l’església.

Dins l’església, l’Elisabet Saus ens explica les diferents parts del conjunt: com ara les etapes de la seva construcció, on és sant Carai, l’antic Padró i l’actual Padró… També comenta que la rectoria queda unida a la banda dreta de la façana amb un pontet d’accés al campanar amb un passatge inferior per al mossèn; que la banda esquerra de l’església hi ha la torre de defensa, amb les espitlleres de creu Tau. En Toni Torres ens explica la importància de les imatges barroques que podem veure dins l’església, perquè formaven part d’un antic retaule, i també ens fa observar una insòlita imatge d’una verge peregrina.

Sortim a visitar el brollador de Mossoga, avui eixut, i podem escoltar la llegenda de les bruixes d’Usall. Tot seguit, en el bosquet de davant, hem de trobar les petjades dels peus i el bastó sant Cristòfol, que fugia de Centenys on li tiraven pedres.

I per últim Can Traver, on el senyor Ignasi Permanyer i la seva senyora, Dolors, ens esperaven per ensenyar-nos la casa que tenen restaurada amb tanta dedicació i estima. Ens van deixar entrar a la part de baix de can Traver, on hi ha una llar de foc tradicional, la decoració amb eines i mobles antics: pasteres, caixes de núvia…  Ens van fer observar la torre de defensa, el mil·lenari pou d’aigua amb el safareig dins el pati, les motllures de portes i finestres, el forn de pa de llenya, els jardins de la part del darrere de la casa amb més safareigs, un molí de vent… I per acabar el molí d’oli, que no li falta cap detall, i una gran taula parada on ens van invitar a coca i cava per a tots.