El dis 2 de febrer hem netejat l’indret que segurament serà el més visitat de tots els que farem mai, dons es tracta del rentador que hi ha a sota de l’església de Sta. Maria de Porqueres, al tocar del camí per on camina i circula tota la gent que fa la volta a l’estany, ja sigui a peu o en bici. També es veu circulant en cotxe, però val més aparcar-lo al davant de l’església i anar-lo a mirar a peu. Degut al seu interès com a notícia local també ha vingut la TV Banyoles a fer una curta filmació del fet.

Segons algun testimoni sembla que el rentador es va aixecar cap als any vint del segle passat i s’alimentava d’una conducció portada des de la casa coneguda com el Castell la qual s’alimentava de la font dels Tenyers, darrera de l’escola del Frigolet. Les mides del rentador són de 4,05 m de llarg i d’1,90 m de fons amb una fondària també d’1,90 fins a la solera feta de morter de calç. A uns 60 cm del fons té un desguàs per obtenir aigua neta pels horts que hi havia a sota i deixa el pòsit al mateix rentador.

El pedrís, molt malmès, està al costat sud i semblaria que per arribar-hi calia pujar un parell o tres de graons. El broc de ceràmica i ferro colat es trobava enfilat a una columna al vèrtex que mira a l’església i a sota, en el mateix voral, hi havia una part plana, segurament per poder posar i emplenar d’aigua els càntirs i altres atuells pel transport d’aigua. A finals dels anys quaranta del segle passat deixà d’utilitzar-se com a rentador però continuà com a font i viver pels horts propers a l’església.

L’Ajuntament de Porqueres vol arranjar la zona de l’aparcament i aprofitarà per a rehabilitar el rentador i evitar que torni a ser engolit pels esbarzers.