Treball femení i infantil a la indústria banyolina del segle XVIII
El divendres dia 13 de setembre va tenir lloc al Tint la primera xerrada d’aquest curs dins el cicle de “El divendres,parlem”.
El títol de la conferència va ser “Treball femení i infantil a la indústria banyolina del segle XVIII” a càrrec d’Albert Serramontmany.
L’autor ens va fer un resum de les característiques i desenvolupament de la indústria a nivell general per després analitzar amb més detall la situació a Catalunya. Però el més interessant va ser la descripció que ens va fer de la vila de Banyoles al s.XVIII amb la seva activitat protoindustrial vinculada a la utilització de l’aigua dels recs i en la qual el sector més important que era el tèxtil. La ma d’obra femenina i infantil hi era molt present tan a la ciutat com als pobles de la comarca, sobretot en el procés de filar, que es feia des de casa, aprofitant els moments de poca activitat agrícola. I també en la confecció de mitges on també hi treballaven infants aprofitant les seves mans menudes. Aquesta activitat manufacturera va comportar un creixement de la població que venia de zones rurals i que va suposar un creixement per la ciutat i la creació de nous barris.