El dia 15 de gener de 2017 es va realizar la tercera activitat del curs de Patrimoni Geològic que va consistir en una sortida guiada per Salvador Sarquella al Massís del Montgrí i a l´Estartit.
Es va sortir a les 8 del matí de la parada de la Teisa de Banyoles i en arribar a Torroella de Montgrí per començar la ruta d´ascensió fins al Castell situat al cim del Massís (Puig de Santa Caterina, 303 m) es va decidir, a causa del fort vent que feia i per la baixa temperatura, fer l´explicació inicial a l´interior de l´autocar.
Es va lliurar als assistents una taula cronoestratigràfica internacional, un mapa de les unitats estructurals majors de Catalunya (1:1 000 000) i un dossier fotocopiat. Amb aquests elements s´explicà l´origen geològic del massís del Montgrí.
A continuació iniciàrem el camí cap al Castell. Durant el trajecte s´observaren i s´explicaren diferents elements del modelat càrstic del massís.
En arribar el cim, la vista panoràmica era excel.lent amb una lluminositat espectacular però amb un fort vent que impedí estar-hi gaire estona. Tot i axí, es varen situar les Serralades i Depressions observades des d´aquest magnífic mirador.
El descens es va fer amb molta atenció i lentitud pel fort vent que feia. Això ens va fer perdre molt de temps per poder completar la sortida.
Amb l´autocar ens desplaçàrem fins a l´Estartit, al passeig del Molinet, a prop de la punta Guixera i per falta de temps no vàrem anar fins al Cap de la Barra i a la cala La Calella, tal com estava previst.
També a l´interior de l´autocar es va fer una explicació de la Geologia de les Illes Medes utilitzant mapes geològics.
Retornem cap a Banyoles a on hi arribem a les 14 hores.