El diumenge 6 de maig es va realitzar la tercera sortida del quart curs de Patrimoni Paleontològic a Caldes de Malavella amb la finalitat d´observar tres afloraments geològics, els espais del Castell on hi ha instal.lats plafons explicatius i motlles de fòssils recuperats de les excavacions del Camp dels Ninots i la visita al jaciment.

El dia va començar molt plujós i així va continuar fins a mig matí quan va sortir el sol i ens va permetre fer amb molta comoditat les visites que faltaven.

  • La primera parada la realitzàrem al Puig de Sant Maurici on hi ha el santuari i les restes d´un castell medieval, recentment excavades. Com que plovia amb certa intensitat, vàrem fer les explicacions ben asseguts dins de l´autocar. Amb material imprès lliurat als assistents, es comentà : els processos tectònics que afectaren la província de Girona, l´enquadrament geològic i les unitats de relleu de l´entorn de Caldes, així com les estructures i processos geològics i els tipus de roques de la zona, amb especial èmfasi en el termalisme. Aprofitant una disminució de la pluja, sortírem de l´autocar i observàrem les roques i les estructures geològiques del turó volcànic i les utilitzades en la construcció dels murs del Castell i del Santuari, representatives de la litologia de la zona.

En acabar, ens dirigírem al centre de Caldes per esmorzar.

  • La segona parada la realitzàrem a la pedrera del Puig de les Moleres per explicar l´origen i les característiques de les roques que s´hi observen.

  • La tercera parada es va fer a la Font de la Mina per tastar i comentar les característiques químiques i l´origen de l´aigua termal.

  • La quarta parada es va fer a les termes romanes per explicar i observar les relacions de les estructures arqueològiques amb les aigües termals que hi han brollat des de temps molt reculats.

  • La cinquena parada la realitzàrem al Castell medieval del poble. El Dr. Bruno Gómez, codirector de les excavacions al jaciments del Camp dels Ninots, ens explicà els plafons que hi tenen instal·lats per conèixer tot el que fa referència a aquest jaciment, així com els motlles de diferents fòssils. Quedàrem molt impressionats per la magnitud i significat d´aquest jaciment.

  • La sisena parada la vàrem fer a les excavacions del Camp dels Ninots que feia just una setmana que havien començat. El Dr. Bruno Gómez també ens va acompanyar i sobre el terreny va completar les explicacions que ens havia fet abans. En acabar li agraírem el seu interès en acompanyar-nos durant dues hores i poden escoltar les seves magnífiques i clares explicacions.

Dinàrem en un restaurant proper al Camp dels Ninots i en acabar marxàrem cap a Banyoles.

Tot i que al principi el bon temps no ens va acompanyar, fou una sortida esplèndida i molt interessant sobretot perquè es va conèixer la relació entre molt àmbits científics : geològics, paleontològics, arqueològics, biològics i ecològics.